100 najbolj priljubljenih receptov za kruh
,,Če ti ljubi kruhek pade na tla, poberi in poljubi ga,” pravi že star pregovor o kruhu. In še kakšnega bi našli. Vsekakor je kruh del našega vsakdana in … oh, kako lepo zadiši, ko se peče kruh. Domač je najboljši, se strinjate? Ga še niste spekli? Nič hudega! V nadaljevanju z vami delim 100 najbolj priljubljenih receptov za domač kruh.
Nimate kvasa ali pa kvasa ne želite uživati? Nič hudega, tudi brez njega se da speči kruh: 14 receptov za kruh brez kvasa (nekatere najdete tudi na spodnji lestvici).
Peka tega kruha je pravi hit in primerna za vse, ki sploh ne znajo mesiti testa, ki so polno zaposleni in nimajo časa in seveda za vse, ki nimajo znanja o peki. Čeprav je peka tega kruha tako zelo preprosta, je njegov okus toliko boljši in hrustljav. Značilno zanj je, da se uporabi samo polovična količina kvasa. Več dni ostane svež in se sploh ne drobi.
100 % ajdov kruh, pa še brez kvasa? Ja! Pa še odličen je za povrh. Pristnega okusa po ajdovi moki in zelo rahel. Priprava pa je zelo enostavna, v le nekaj korakih.
Kruh z jogurtom, da se ti zrola
Posebnost tega kruha je v tem, da vsebuje jogurt in da je preprosto ”zrolan” v štruco in posut s semeni. Narejen je hitro, enostavno in kako je dober in mehak … njegova skorja pa je zapeljivo hrustljava.
Domači kruh brez kvasa vsebuje kanček domačnosti, prijetno zadiši iz pečice, poleg tega pa blagodejno deluje na celo telo, ker ne vsebuje nadležnih kvasovk.
Lepinje so posebna zvrst kruha, ki se izredno podajo k jedem iz žara. Primerne so tudi za kebab in tudi hamburger ali kar za sendvič. Tiste, ki jih kupimo, so običajno že presušene. Domače lepinje so mamljivega vonja in najboljše so še tople.
Zanj potrebujemo preproste sestavine, poleg tega pa njegova priprava ni zahtevna.
Okus je zaradi koruzne moke nekoliko sladkejši. V notranjosti ostane čudovito mehak, s hrustljavo skorjico na zunaj.
Ima vse značilnosti dobrega kruha. Je ravno tako dišeč, mehke strukture, okusen in ostane svež še kar nekaj časa, če ga hranimo na hladnem.
Tako lepo je, ko po stanovanju zadiši po domačem kruhu. Zakaj ga torej ne bi večkrat pripravili kar sami? Predstavljam vam preprost recept za pripravo domačega kruha, ki bo zagotovo navdušil vas in vašo družino.
Ima vrsto prednosti: je domač, izrazito dober, cenovno sprejemljiv in povrh vsega še zdrav
Slaniki so zelo okusna vrsta slastnega kruha. Zelo mehki in popolni za grizljanje. Pripravite si jih sami, preprosto je, kot bi pekli navaden kruh.
Enostavno pripravljen 100% ržen kruh
100% ržen kruh, ki ni zbit, ampak je pravzaprav presenetljivo rahel. Njegov okus je, kot se za ržen kruh spodobi, poseben, skorja lepo zapečena in sredica mehka. Tudi svež ostane kar nekaj dni, če ga prej že ne pojemo.
Pirin kruh je zdrav, okusen in pripravljen brez gnetenja, zato ga lahko naredi vsak laik.
Čebulni kruh z jogurtom, da se ti zrola
Čebulni kruh z jogurtom, da se ti zrola, ki prav nič ne zaostaja za svojim predhodnikom, le da se bo poleg vonja po sveže pečenem kruhu po vašem domu sproščala še prijetna aroma po počasi praženi, sladki čebuli …
Po tem receptu bomo naredili 10 sirovih štručk, odličnega okusa z rahlo in mehko sredico ter okusno, blago zapečeno skorjo, ki se preprosto topi v ustih.
Puhasti skutini kruhki ne vsebujejo kvasa, zato ni potrebno čakati, da vzhajajo. So izredno mehki in puhasti. S puhastimi skutinimi kruhki lahko postrežemo za zajtrk, kosilo ali večerjo. So nadvse priročni v primeru, da nam zmanjka kruha, saj jih pripravimo zelo hitro.
Rahle bige brez gnetenja so okusen kruh, ki ga, ko je pečen, enostavno odtrgamo od celotnega hlebčka.
Krompirjev kruh je malenkost drugačna različica kruha, kot smo ga vajeni. Lepo zapečena skorja in zelo mehka, puhasta sredica. Super paše k slanim jedem, pa tudi h kakšnim sladkim namazom.
Hitro pripravljen kruh brez gnetenja
Kruh, narejen po tem receptu, je puhast, mehek in kar je najbolje — ni ga treba niti gnesti niti dolgo čakati.
Pirin kruh z bučnimi semeni je enostaven za pripravo in okusen kruh, ki ga lahko pripravi vsak. Pirina moka, bučno olje ter bučna semena so odlična kombinacija za super kruh.
Pripravljen je brez večjega packanja vse se naredi v eni posodobi in v nekaj minutah je iz moke že pripravljeno testo za ta sila enostaven, a okusen kruh, ki ga samo še denemo v pekač in … le še pečica mora narediti svoje in odličen kruh je tu.
Štručke s pečeno slanino in sirom
Štručke s pečeno slanino in sirom so odlično drobno pekovsko pecivo, ki je po svojem okusu zelo podobno dobremu toplemu sendviču.
Kruh brez gnetenja po Beštrovo
Skorja je ravno prav hrustljava, sredica pa mehka. Z različnim kombiniranjem moke boste dobili vsakič drugačen, a vedno okusen kruh. Priznam, mene je ta kruh očaral.
Slastna različica tradicionalnega mlečnega kruha obogatenega z maslom se odlično poda k različnim namazom, predvsem marmeladi in medu.
Pregrešno dobre sirove štručke
To je to: recept, po katerem bodo sirove štručke pregrešno dobre, mehke, dišeče in vabljive tudi naslednji dan (če ga bo kakšna dočakala, seveda).
Domač polnozrnat kruh s chia semeni
Priprava je enostavna, rezultat pa mehak in dišeč domač polnozrnat pirin kruh, ki ima hrustljavo skorjico.
Koruzni kruh je rahlo sladek, z okusom in vonjem po koruzi in tudi barva kruha je rumena.
Kajzerice iz graham moke so odlična izbira za sendviče ali samostojne hitre prigrizke. Te okusne kruhke, ki imajo mehko sredico in hrustljavo skorjo, boste pripravili zelo hitro
Pirin kruh s kislim testom je rahel s hrustljavo skorjico, zaradi kislega testa pa je bolj polnega okusa. Priprava testa za pirin kruh s suhim pripravkom za kislo testo je enostavna, le čas za vzhajanje in pečenje potrebujemo.
Pirin kruh brez gnetenja in vzhajanja
Od samega začetka do pečenega kruha, po katerem bo dišalo naokoli, boste rabili (vključno s peko) 75 minut. To je 100% zdrav pirin kruh brez gnetenja in vzhajanja, saj nima kvasa. Poskusite ga!
Le nekaj razlogov, zakaj pripraviti domač slasten čebulni kruh: ker je njegova priprava zelo preprosta, okus je božanski, kuhinja vam bo prijetno dišala …
Hod dog štručke po tem receptu so osupljivo nežnega okusa, struktura testa je polna, na otip so mehke, vendar polne ali z eno besedo – najboljše.
Kruh tiger je s svojim atraktivnim videzom deležen mnogih pogledov in občudovanj. Je odličen dodatek na zabavah, piknikih, rojstnih dnevih, …
Pogača marjetica, pravzaprav kruh, nas poleg svojega čudovitega videza v obliki marjetice preseneti s polnim okusom, mehko sredico in rahlo hrustljavo skorjico. Priprava kruha v takšni obliki je priročna, saj posamezne kose lahko enostavno odtrgamo in jih pojemo samostojno ali pa porabimo za pripravo burgerja, sendviča, …
Poprtnik je tradicionalen po nekaterih domovih v času božiča in je okrašen z različnimi motivi, s pleteno kito, na njem so še ptice, križ, simbolične črke …
Polnozrnat pirin kruh brez kvasa in vzhajanja
Bolj enostavno skorajda ne gre. Odmeriš sestavine, jih premešaš, daš testo v pekač, vse skupaj potisneš v pečico in … polnozrnat pirin kruh brez kvasa in vzhajanja je že pečen in pripravljen. Njegova skorjica je lepo hrustljava, notranjost pa mehka in rahla.
So puhasto mehki, skorjica ni hrustljava, temveč povsem mehka, takšna kot mora biti. Okus slano – sladek, struktura testa puhasta, vendar še vedno polna in daleč od plastičnega okusa.
Kruh, katerega namesto z vodo, zamesimo s sirotko, ima posledično večji pozitivni učinek na naš organizem. Seveda, pa je tudi okus tisti, ki šteje. Okus je odličen, struktura kruha pa penasta in rahla.
Pirin kruh s sezamovimi semeni
Če se izogibate beli moki je najbolje in najenostavneje doma speči pirin kruh. Ni potrebno čakati na vzhajanje in dodamo mu lahko različna semena po želji.
Recept za kruh iz polnozrnate moke, ki je prav tako puhast kot njegove bele različice.
Ob vse pogostejših alergijah na različna živila, je pogosta tudi alergija oziroma intoleranca na gluten. Kljub dieti brez glutena, pa se ne rabimo odpovedati kruhu. Sami si lahko spečete puhast bel kruh brez glutena.
Žemljice iz krompirjevega testa
Velikokrat nam pri kosilu ostane nekaj pire krompirja. Greh bi ga bilo zavreči, zato na hitro ugnetemo testo za žemljice, v katerega recikliramo višek pireja. Takšno testo lepo vzhaja, žemljice pa so izredno rahle in dlje časa ostanejo sveže.
Popestrite si malico, zajtrk ali večerjo in naredite prav poseben kruh z ocvirki, ki spominja na stare dobre čase in dobrote iz krušne peči naših babic. Postopek izdelave je preprost, kruh pa odličnega okusa.
A, je kaj lepšega, ko se po domu veje vonj po domačem kruhu? Danes bomo napolnili hišo z vonjem po sveže pečenih, hrustljavih bagetah. Bagete so ozke podolgovate štručke, zelo primerne za slastne sendviče in kanapeje.
Polnozrnat pirin kruh s semeni
Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni je omamno dišeč kruh s hrustljavo skorjo in puhasto sredico iz samih dobrih sestavin.
Ni lepšega od vonja po sveže pečenem kruhu, ki se iz peči širi po celi hiši.
Kruh z jogurtom za zajtrk ali malico
Kruh z jogurtom odlikuje oblika, ki omogoča uporabo kruha brez rezanja z nožem, namreč enostavno ga odtrgate kar z roko. Zato ga bodo še posebno veseli otroci in vsi, ki ne marajo rezati kruha
Velikokrat slišimo, da lahko navadno moko zamenjamo z ovsenimi kosmiči tako, da jih zmeljemo v prah. Tokrat sem se poigrala in ustvarila svoj čisto pravi ovseni kruh.
Pirin kruh z brazilskimi oreščki
Pirin kruhek z brazilskimi oreščki je tako dober, da ga boste pojedli kar brez marmelade ali drugega namaza. Hrustljava skorjica in mehka sredica vas ne bosta razočarali.
Hitro pripravljen polnozrnatri kruh iz aparata
To je recept za osnovni kruh z manj soli in manj sladkorja. Kruh ima zaradi črne in polnozrnate moke nasiten okus in zadržuje vlago, tako ne postane prehitro suh.
Vrtanik (tudi vrtanek) je pleteni venec iz bele moke, ki so ga včasih pekli v Prekmurju za izkazovanje ljubezni ali kot darilo koscem. Danes ga pripravljamo večinoma ob praznikih. Lahko se ga ponudi kot sladico ali namesto kruha.
Kruh je zelo hitro narejen, jaz sem ga zmešala in spekla kar v isti posodi. Namesto kvasa uporabim vinski kamen.
Rahla maslena makova pletenica
Rahla maslena makova pletenica je “malo boljši” kruh, saj je mlečno maslen okus testa dopolnjen z makovimi zrnci, kar skupaj tvori slastno kombinacijo okusov. Pletenica je rahla in puhasta in na rezino le-te se odlično poda slan ali pa sladek namaz, pri nas pa gre v slast tudi brez vsakega namaza in drugih dodatkov.
Ržen kruh z drožmi je kruh, ki so ga največkrat pekle naše babice in prababice. Kruh, pečen z drožmi, je dlje časa svež, ima hrustljavo skorjico in je bolj okusen od ostalih kruhov.
Kruh iz ponve je zelo okusen, tako kot navaden kruh, le da je narejen hitreje. Najbolj okusen je, ko je še malo topel.
Obožujete omamen vonj pražene čebule? Zakaj si ne bi kruha s čebulo pripravili kar sami doma?
Pirin kruh s kefirjem ima hrustljavo skorjico in mehko sredico. Se ne drobi in svež ostane tudi nekaj dni. Naravnost odličen je!
Rahle bučne kajzerice, so okusne, dišeče in res zelo preproste za izdelavo. Dodatek buč ali bučk naredi testo še bolj rahlo.
Enostavna polž pogača je kruh bogatejšega okusa, ki je pripravljen na malo drugačen način. Posip pogači doda poseben okus in ga lahko izberemo po lastni izbiri.
Domači kruh iz bele moke je mehak, obstojen, zadovoljstvo ti da že, ko ga pripravljaš. V tej različici sem ga oblikovala v sončnico, lahko pa ga oblikujete v manj zahtevno obliko hlebca ali štruce. Ni lepšega, ko vaš dom preplavi vonj po sveže pečenem domačem kruhu.
So hrustljave in odličnega okusa ter veliko boljša različica kot štručke, ki jih dobimo v trgovini.
Pripravite si tople, mehke in dišeče makovke kar doma. In verjemite, veliko boljše so od tistih iz pekarne. Pa še preproste so za pripraviti.
Zdrave beljakovinske štručke so visok vir beljakovin in so odlične za zajtrk.
Ni ga čez doma pečen kruh. Recept za jogurtove kajzerice je eden mojih najljubših. Hrustljavo zapečena skorjica z mehko sredico bo navdušila tudi vas. Ne verjamete? Poskusite!
Rženi kruh s semeni je okusen domači kruh, ki je hitro pripravljen, zaradi dodatka semen in jogurta pa je še posebej bogat. Odličen je z dodatkom sladkih ali slanih namazov, ob domačem narezku ali kot osnova sendviča.
Danes naredimo kuhan kruh, ki je prav tako zelo slasten, le brez skorje in sredica ostane zelo mehka. Odličen je za pripravo sendvičev. Priprava ni težavna in skuha ga lahko vsak!
Pirin kruh pa ni zgolj okusen, temveč je tudi zelo zdrav, saj mu poleg pirine moke dodamo še mešanico semen. Zamesite ga lahko ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota.
Obožujem toast kruhke na vse mogoče načine, najbolj pa klasičnega – namazanega z maslom in obloženega s salamo in sirom, mmm. Pri kupljenem toastu me moti visoka vsebnost E-jev, zato sem se odločila, da ga tokrat pripravim sama. Nad končnim rezultatom smo bili navdušeni
Marsikdo se je spustil v podvig priprave brezglutenskega kruha in ostal, na koncu, razočaran. Tudi sama sem naredila veliko poskusov zato, da sem prišla do popolnega kruha, ki je bil rahel kot oblaček in je imel vse okuse “navadnega” kruha. Recept in pripravo želim deliti z vami.
Bagete – hrustljave zunaj, znotraj mehke
Bagete so tipična francoska vrsta kruha. Značilna je hrustljava skorja in mehka notranjost. Ko jih prelomimo oziroma narežemo zaslišimo čudovit zvok.
Kruh izpod peke, je res odličnega in posebnega okusa, skorja postane čudovito hrustljava in sredica ostane nežno mehka.
Čebulni kruhki s skuto in zelišči
Slastni čebulni kruhki s skuto in zelišči so nadvse okusni majhni hlebčki polnega okusa. Všeč bodo ljubiteljem čebule in začimb, ki pa niso preizrazite, ampak nežno poudarijo aromo in okus čebule, ki zaradi praženja postane sladkasta.
Pirin kruh s kardamomom je slasten in dišeč kruh s hrustljavo skorjico in mehko sredico. Posebno aromo mu daje začimba kardamom, ena najbolj prestižnih in cenjenih začimb na svetu. Kruh s kardamomom izvira iz Švedske, kjer ga postrežejo za zajtrk.
Kruh s šparglji je narejen iz testa iz pirine moke v katero so zaviti šparglji. Kruh je zelo mehak in tudi okus špargljev zelo lepo pride do izraza. Ker je res nekaj posebnega, vam predlagam, da ga spečete.
Pirin kruh s semeni brez gnetenja
Pirin kruh s semeni je res božanski kruh. Ravno prav mehak in obogaten z različnimi semeni. Priprava kruha je zelo hitra, saj vse sestavine samo zmešate z žlico.
Pirin kruh s cvetom žafranike je pripravljen s kvasno solno emulzijo, kjer kvasovke odmrejo, a encimi ostanejo aktivni in se moč vzhajanja testa zato ne zmanjša, testo pridobi enakomerno luknjičavost, rahlost in ostane dalj časa svež.
Tudi sami lahko hitro pripravite svoj kruh. Lahko si pomagate z aparatom za peko kruha (kruhomat) kakor sem si jaz, ali pa iz naštetih sestavin zamesite hlebček in ga pustite vzhajat, ga pregnetete in ponovno vzhajate, potem pa v pečici spečete.
Konopljin hlebček s semeni je zelo okusen kruhek. Poda se k slanim jedem, kot tudi k sladkim, ali pa kar tako.
Pletenica s skuto se lahko pripravi za vsako priložnost, ne le za praznike. Ker s testom pletemo, mora biti ravno prav čvrsto in pravilno vzhajano.
Mmmmm … ko po hiši zadiši po domači lepinji. Lepinja je manjši kruhek, z velikimi luknjami. Značilna je za balkansko kuhinjo, lahko jo ponudimo kot kruh ali kot prilogo različnim jedem.
Da je ržena moka zelo zdrava, čivkajo že vrabci na strehi. Če mene vprašate, pa je kruh iz ržene moke tudi zelo dober, okusen in s pravo pripravo zadovolji še tako zahtevne brbončice. Poleg tega je prednost rženega kruha tudi ta, da dlje časa ostane svež.
Prava izboljšana različica belega kruha je zagotovo okusen zeliščni kruh, ki ga lahko na hitro pripravite le z nekaj osnovnimi sestavinami iz naših kuhinjskih polic. Če radi svoje jedi popestrite z zelišči, vas bo okusen zeliščni kruh prav gotovo navdušil.
Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo
Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo je rahel, okusen in dolgo ostane svež, ima veliko vlaknin in je zato zdrav za našo prebavo. Polnozrnat kruh, ki mu dodamo črno moko, je lahko sestavni del zdravega obroka in nas nasiti za dlje časa.
Ovseni kruh s kvasno emulzijo je kruh, ki je zelo rahel, okusen in zdrav zaradi svojih sestavin. Vsebuje veliko vlaknin in tako ugodno vpliva na prebavo
Kot že ime samo pove, pivski kruh vsebuje pivo. Piva po peki, v kruhu ni čutiti ne po okusu, ne v glavi.
Črni kruh s kvasno solno emulzijo
Marsikoga kruh s kvasom napenja, s tako pripravljenem kruhom teh težav ne boste imeli in kruh nima okusa po kvasu.
Tako mehak je in v njem se lepo prepletajo okus po olivah in feta siru. Mmmmm!
Konopljin kruh ima svojevrsten poln okus, ki rahlo greni in ima okus po oreščkih. Odličen je skupaj s skuto, avokadom, sirom, jogurtom … lahko pa ga pojemo tudi samostojno. Okusen zdrav kos kruha si lahko pripravite sami.
Poleg moke, sem v testo dodala bučni pire. Z maslom, jajcem, sladkorjem in cimetom sem navaden kruh, spremenila v masleni. Oblikovala sem v kroglice v obliki majhnih buč, ki ostanejo mehke in sveže.
Kombinacija slanega in sladkega kruha je pika na i celotnemu izgledu.
Kras je dežela Terana in zakaj ga ne bi dali tudi v kruh. Kruh s Krasa je prav to, kruh, katerega testo se zamesi s teranom in ker alkohol med peko izhlapi ni strahu, da bi komu v glavo stopilo.
Sezamov kruh na čemaževi posteljici
Ko spečete sezamov kruh na čemaževi posteljici so vonjave po praženem sezamu in čemažu tako mamljivo prijetne, da bi kruh pojedli že preden je pečen. Kdor pozna okus kruha pečenega na zeljnih listih v kmečki peči na drva bo vedel o kaj želim napisati. Tisti božanski vonj, ki se širi po prostoru in pa seveda poseben okus kruha.
Hitro pripravljen pehtranov kruh
Če še niste, poskusite narediti hitro pripravljen pehtranov kruh, ki ga lahko jeste samostojno (kot nekakšno sladico) ali pa kot prilogo ob glavni jedi.
Kaj je Stotty? Je raven hlebček kruha v obliki diska z luknjo na sredi, debeline 4 cm in premera 30 cm. Stotty tradicionalno pripravljajo na severovzhodu Anglije. Običajno se ga ponudi napolnjenega s slanino, jajcem ali klobaso.
Domače lepinje s semeni so lahko odličen prigrizek na poti, ali sestavni del obroka, ki si ga pripravimo. Priprava je enostavna, rezultat pa odlična lepinja s semeni.
Najboljši ajdov kruh iz kruhomata
Včasih nam enostavno primanjkuje časa. In takrat je avtomat za peko kruha – kruhomat priročna in odlična rešitev. Lahko pa ta isti kruh spečete tudi klasično, v pečaku in v pečici.
Če imate radi kruh, a prisegate na domačega, ki ne vsebuje nobenih dodatkov, potem je pravi čas, da se tudi vi lotite peke domačega polbelega kruha. Zavihajte rokave in v vašem domu pričarajte čudovit vonj svežega polbelega kruha.
Pravzaprav je to indijski kruh znan pod imenom “naan”. Malenkost česna, masla in zelišč in tu je ideja za izpopolnitev še tako praznega kruha.
Ena od teh je čemažev kruh iz pšenične moke, ki je enostaven za pripravo.
Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči
Polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči za shujševalne diete je priporočljiva prehrana, ki vsebujejo veliko vlaknin, kar pomeni, da ne postanemo tako hitro lačni in je rešitev za odpravo mnogih težav z zdravjem. Po želji lahko kruhu dodamo razna semena, prepraženo čebulo, čemaž, orehe …
Le kateri recept boste izbrali? Zavihajmo rokave in specimo domač kruh!