Hot dog štručke
Print Friendly, PDF & Email

Kadar moje doma vprašam ali bi hrenovko, je odgovor velikokrat ne. Če pa jih vprašam ali bi hod dog, je odgovor vedno in zmeraj da. Ker v trgovini velikokrat ne dobim štručk za hod dog, sem se odločila, da jih naredim sama. Hod dog štručke po tem receptu so osupljivo nežnega okusa, struktura testa je polna, na otip so mehke, vendar polne ali z eno besedo – najboljše.

hot-dog-strucke-8Hot dog štručke – pripomočki:

  • mešalec za mešanje testa
  • tehtnica
  • valjar
  • čopič za premaze
  • pekač
  • peki papir

Hot dog štručke – sestavine:

Za 6 štručk

  • 500 g mehke moke
  • 1 vrečica suhega kvasa ali malo več kot pol svežega
  • 100 ml mlačnega mleka
  • 150 ml mlačne vode
  • 30 g zmehčanega masla
  • 1 in 1/2 žlice kisle smetane
  • 50 ml olja
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sladkorja

Posip:

  • žlička sezama (ni obvezno)

Hot dog štručke – postopek:

Sestavine odtehtamo in odmerimo ter jih vse naenkrat damo v posodo v kateri bomo mešali testo. Če imamo suhi kvas, ni potrebno delati kvasec. Če bomo testo mešali na robota, mu pustimo, da testo temeljito premeša, tako dolgo, da se ne bo več lepilo na stene posode. Če bomo gnetli ročno, si vzemimo čas in testo res dobro pregnetimo, kajti od dobro pregnetenega testa je odvisno kako bo testo vzhajalo, kako mehke bodo štručke … V glavnem za gneteneje si vzemimo čas.

hot-dog-strucke-1Testo pokrijem in ga pustimo vzhajati vsaj eno uro oz. dokler se volumen ne podvoji. Pri takšni peki jaz najraje kar pozabim na testo in se lotim kakšnega drugega opravila. In na koncu mene testo priganja, ne jaz njega.

hot-dog-strucke-2Testo razdelimo na 6 enako težkih kupčkov, cca. 150 g po kosu. Vsak kupček rahlo razvaljamo, bolj v dolžino kot v širino in ga zrolamo v štručko oz. kot rolado.

hot-dog-strucke-10Zrolane štručke polagamo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Med njimi pustimo nekaj prostora, ker bodo narasle.

hot-dog-strucke-3Hot dog štručke naj na toplem vzhajajo cca. 40 minut. Tik pred peko jih s čopičem za premaze premažemo z vodo in potrosimo s sezamovi semeni.

hot-dog-strucke-4Štručke pečemo v predhodno ogreti pečici in sicer 10 minut na 200 stopinj Celzija in nato 15 minut na 180 stopinj Celzija. Takoj po pečenju jih vzamemo iz pečice in jih premažemo z maslom. To storimo tako, da odrežemo kos trdega masla iz hladilnika in na hitro premažemo štručke. Ker so štručke vroče, se bo maslo lepo topilo.

hot-dog-strucke-5Štručke odstranimo iz vročega pekača.

hot-dog-strucke-6S hot dog štručkami lahko naredimo hod dog na dva načina in sicer, da štručki odrežemo kapico in s kuhalnico vanjo naredimo  luknjo. V luknjo nabrizgamo senf, kečap in vložimo kuhano hrenovko. Ali štručko enostavno po dolžini zarežemo, vendar ne do konca. Zarezo obložimo poljubno in vložimo kuhano hrenovko.

hot-dog-strucke-9Naj vam tekne!

hot-dog-strucke-7

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.3]

4 thoughts on “Hot dog štručke

  • 3. aprila 2022 pri 19:49
    Permalink

    Kakšna ideja, zakaj so moje štručke po pečenju zelo suhe? Sem delala točno po receptu, okusne so zelo, ampak so se mi kar drobile in razpadale.

    • 3. aprila 2022 pri 20:05
      Permalink

      Pozdravljeni, Patricia. Hod dog štručke po tem receptu so izredno mehke, puhaste in polne, v bistu so res odlične. Zaradi dodanih sestavin kot so olje, maslo in kisla smetana, se štručke ne bi smele drobiti. Na sumu imam, da je testo bilo morda premalo pregneteno. Namreč pri kvašenih izdelkih je izdelek v veliki meri odvisen od tega kako dobro in dolgo se gnete, kajti razviti se mora gluten – šele takrat bo testo popolno.

Dodaj odgovor