Krompirjev kruh
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjev kruh je malenkost drugačna različica kruha, kot smo ga vajeni. Lepo zapečena skorja in zelo mehka, puhasta sredica. Super paše k slanim jedem, pa tudi h kakšnim sladkim namazom. Priprava ni težavna! 🙂

krompirjev-kruh-11

Krompirjev kruh – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • štedilnik
  • pekač
  • manjša kozica
  • skleda
  • merica za tekočine
  • kuhinjska tehtnica
  • tlačilec krompirja
  • lupilec krompirja
  • papir za peko
  • žlička
  • skodelica 2x
  • kuhinjski čopič
  • cedilo
  • kuhalnica
  • vilica

Krompirjev kruh – sestavine:

  • 300 g krompirja (1 večji krompir)
  • 600 g gladke bele moke
  • 2 žlički soli
  • 1 žlica masla
  • 1 kocka svežega kvasa (42 g)
  • 1 dl mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 dl vode + tekoča voda za kuhanje krompirja
  • 1 jajce
  • sezamova semena po želji

Krompirjev kruh – postopek:

Krompir olupimo, ter ga narežemo na koščke. Skupaj z vodo, ga damo v kozico, ter ga postavimo na štedilnik, da se skuha do mehkega.

krompirjev-kruh

Ko se je krompir skuhal, ga ocedimo in ga kipnemo v skledo, ter ga pustimo, da se hladi.

krompirjev-kruh-1

V skodelici, zmešamo nadrobljen svež kvas, mleko in sladkor. Kvas pustimo, da dobrih 10 minut vzhaja.

krompirjev-kruh-2

Nato še malenkost topel krompir, v skledi dobro pretlačimo, dodamo mu maslo in ga premešamo s kuhalnico.

krompirjev-kruh-3

krompirjev-kruh-4

Pustimo ga, da se ohladi do konca. Čezenj stresemo moko in sol, ter s kuhalnico, moko malenkost premešamo, da se sol kasneje direktno ne dotakne kvasa. Kvas je do sedaj že vzhajal.

krompirjev-kruh-5

V skledo zlijemo še vodo in kvas, ter vse skupaj zamesimo v gladko testo. Testo pustimo, cca. 40 – 45 minut, na sobni temperaturi, da lepo vzhaja. Lahko ga pokrijete s prosojno folijo.

krompirjev-kruh-6

Testo bo narastlo, na dva do trikratno velikost.

krompirjev-kruh-7

Pekač obložimo s papirjem za peko. Vzhajano testo, predenj ga damo peči, še enkrat na hitro pregnetemo. Denemo ga na papir za peko.

krompirjev-kruh-8

V skodelici razžvrkljamo eno celo jajce, in ga s čopičem premažemo po površini testa.

krompirjev-kruh-9

Če želimo, lahko testo potresemo s sezamovimi semeni. Predenj ga damo peči, ga še rahlo zarežemo po vrhu.

krompirjev-kruh-10

Kruh pečemo v ogreti pečici, 55 minut do ene ure, pri 180°C.

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor