Štručke s pečeno slanino in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Štručke s pečeno slanino in sirom so odlično drobno pekovsko pecivo, ki je po svojem okusu zelo podobno dobremu toplemu sendviču. Teknejo tako za zajtrk, kot večerjo ali malico. Pečena slanina, zavita v mehko kruhovo skorjico da prav poseben okus celotni štručki. Po tem receptu bomo naredili 10 zelo okusnih štručk, ki bodo zadostovale za najmanj 5 oseb.

Pripomočki za štručke s pečeno slanino in sirom:

  • kruhomat, kuhinjski robot ali posoda za vzhajanje testa, če testo izdelujete ročno
  • pekač v velikosti vaše pečice
  • električna pečica
  • papir za peko
  • platnena kuhinjska brisača
  • nož
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička
  • valjar za oblikovanje štručk

Sestavine za štručke s pečeno slanino in sirom

Za testo:

  • 330 ml vode
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 poravnani mali čajni žlički soli
  • 600 g bele gladke moke tip-500 + nekaj moke za oblikovanje
  • 2,5 ravnih jušnih žlic sladkorja
  • 1 vrečka suhega kvasa (7 g)

Za nadev:

  • 200 g rezin pečene slanine (lahko tudi šunka, suha salama, puranja ali piščančja salama …)
  • 200 g sira v lističih (rezinah); lahko uporabite edamca, gaudo, …  po okusu

Priprava štručk s pečeno slanino in sirom

Najprej naredimo testo in sicer tako, da v kruhomat (ali posodo robota ali posodo v kateri bomo ročno pripravili testo) odmerimo vse naštete sestavine, ter aparat vklopimo na program za pripravo testa, oz. testo zmešamo z mešalnikom z gnetilkami za testo. V kolikor testo izdelujemo ročno, sestavine s pomočjo žlice dobro premešamo, nato vse skupaj stresemo na pomokano površino in testo dobro pregnetemo še z rokami tako, da bo testo mehko, voljno in se ne bo lepilo na roke ali podlago.

Med gnetenjem testa v kruhomatu ali z mešalnikom po potrebi dodamo še nekaj moke, da preprečimo lepljenje testa. Tudi s tem načinom priprave moramo dobiti gladko, mehko testo, ki se ne prejemlje.

Oblikovano testo pokrijemo in pustimo, da na toplejšem mestu vzhaja 40 minut.
Po poteku tega časa, se lotimo priprave štručk. Na  pomokano površino stresemo vzhajano testo in ga še malo posujemo z moko po vrhu. Oblikujemo približno 50 centimetrov in 8-10 centimetrov širok svaljek.

Pripravimo si slanino, ki naj bo narezana čim bolj na tanko in 120 g lističev sira, ki jih prerežemo na pol. Preostalih 80 g sira prihranimo za konec.
Dobljeno podolgovato obliko testa narežemo na 10 približno enakih delov.

Ponovno pomokamo delovno površino, vzamemo valjar in razvaljamo vsak posamezni kos testa na debelino okoli 2 milimetra. Po sredini razvaljanega testa položimo 2 rezini pečene slanine (slanina naj bo narezana na tanko).

Na slanino položimo rezino sira, ki jo smo pred tem prelomili ali prerezali na pol, ter  tako nadevano testo zarolamo.

Postopek ponovimo za vseh 10 kosov testa.

Ko so štručke napolnjene in oblikovane, jih postavimo na pekač obložen s peki papirjem. Pri zlaganju štručk na pekač pazimo, da bo med njimi vsaj 1 cm prostora z vsake strani. Ko so štručke položene na pekač, vzamemo nož in nežno zarežemo po površini testa. Tako zarezane štručke bodo hitreje in bolje  vzhajale.

Tako pripravljene štručke pokrijemo s kuhinjsko krpo in jih pustimo na toplem, da vzhajajo. Približno 30 minut.

Med tem časom vzamemo preostale sirove lističe (rezine) in jih narežemo, vsak listič posebej, na 3 približno enake dele.

Ko čas vzhajanja poteče, na vrh vsake štručke položimo 1 narezan  kos sira.

Ko so vse štručke pokrite s sirom, pekač s štručkami položimo v pečico, segreto na 150 °C (ventilacija) in štručke pečemo 30 minut.

Temperaturo in čas pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici. Ko so štručke pečene, jih vzamemo iz pečice in ponovno pokrijemo s kuhinjsko krpo ter jih pustimo, da se nekoliko ohladijo.

Štručke s pečeno slanino in sirom so pripravljene. Namesto pečene slanine lahko uporabite tudi šunko, panceto, govejo suho klobaso, …. a okus ne bo tako zelo dober kot pri uporabi pečene slanine.

Dober tek:)

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor