Rahle bučne kajzerice
Print Friendly, PDF & Email

Rahle bučne kajzerice, so okusne, dišeče in res zelo preproste za izdelavo. Dodatek buč ali bučk (v nadaljevanju buč; uporabite pa lahko katerokoli vrsto buč ali bučk), naredi testo še bolj rahlo in bučne kajzerice so tako obogatene tudi s hranilnimi sestavinami bučnega mesa. V rahlih bučnih kajzericah se okusa buč ne zazna in lahko bučne kajzerice ponudimo tudi ljudem, ki bučk sicer ne obožujejo.

Buče vsebujejo veliko koristnih sestavin, ki koristno vplivajo na naše telo, spodaj na povezavi lahko preberite koliko koristnih snovi vsebujejo in kako pripraviti shranek iz pečenih buč, za kasnejšo uporabo.

Pripomočki za rahle bučne kajzerice:

 • pekač v velikosti pečice
 • model za izrezovanje krofov ali primerno velik kozarec

Sestavine za rahle bučne kajzerice

Za 20 bučnih kajzeric po 78 g.

Za pripravo kvasa, da ga prebudimo (kvasca):

 • 200 ml mleka
 • 1 žlica pšenične moke tip 500
 • 6 g sladkorja
 • 7 g suhega ali 42 g svežega kvasa

Za testo:

 • 900 g pšenične moke tip 500
 • 20 g morske soli
 • 400 g bučnega pireja
 • 4 jajca
 • 60 g surovega masla
 • 4 žlice olja po želji ( sončnično, olivno, bučno…)
 • 20 sončničnih semen

Za premaz:

 • 50 ml olja
 • 50 ml vode

Postopek za rahle bučne kajzerice:

Buče narežemo na večje kose, jim odstranimo pečke, tako pripravljeno bučko naložimo na pekač, ki je prekrit s peki papirjem in ga damo v predhodno segreto klasično pečico na 200 °C, za 45 minut, da se spečejo in dobijo po robovih svetlo rjavo barvo.

Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo, da se ne bomo opekli, ter pričnemo z nožem ločevati meso buče od olupka. Meso buče shranjujemo, olupek pa bomo zavrgli, meso bučke naložimo v sekljalnik in na drobno sesekljamo. Buči pire je pripravljen.

Več o pripravi bučnega pireja, ki ga lahko pripravimo tudi za ozimnico si lahko preberete: Pečene in pasterizirane bučke za ozimnico.

Nato se lotimo priprave testa. Moko presejemo in ji dodamo sol, dobro ju premešamo, da se sol porazdeli med moko.

Pripravimo kvas (kvasec): segrejemo mleko do 30 °C,  primešamo mu sladkor, žlico moke in kvas,  vse sestavine premešamo in pustimo na sobni temperaturi delovati 10 do 15 minut., da prične kvas delovati.

Moki dodamo bučni pire, cela jajca, kvasec, stopljeno maslo in olje.

Vse sestavine najprej s kuhalnico zamešamo, ko pa postane bolj gosto pričnemo z roko gnesti, da postane hlebček testa gladek. Hlebček testa pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati okoli ene ure, da naraste na dvojni volumen.

Vzhajano testo stehtamo in razdelimo na dvajset enako težkih hlebčkov. Moja celotna teža testa je bila 1700 g in mali hlebčke sem stehtala na 85 g. Male hlebčke gnetemo, da dobijo okroglo obliko, na koncu pa jih malo z roko sploščimo. Z modelom za krofe ali s primerno velikim kozarcem zarežemo trikrat, da se stikajo zareze na sredini. Tako naredimo vzorček, ki je značilen za kajzerice.

Nasvet
Jaz peki papir vedno zmečkam, nato ga poravnam in zaradi tega se peki papir ne zvija in ne drsi po pekaču, tako si olajšam nalaganje na pekač.

bučne kajzerice naložimo na pekač iz pečice, ki smo ga obložili s peki papirjem. Na sredino vsake kajzerice vtisnemo za popestritev eno seme buče in tako pripravljene kajzerice pokrijemo s prtičkom iz blaga in pustimo, da kajzerice vzhajajo 30 minut. Ko kajzerice vzhajajo, jih premažemo s tekočino iz olja in vode.

Testo v obliki kajzerice damo v predhodno ogreto navadno pečico na 200 °C in pečemo 14 minut. Pečene kajzerice ohladimo in postrežemo.

Če ste spekli bučne kajzerice za več dni, priporočam, da pečene in ohlajene shranite v  posodo ali vrečko, ki dobro tesni in jih zamrznete, nato pa jih postopoma uporabljajte po potrebi in tako boste uživali vedno sveže rahle bučne kajzerice.

Za peko kruha in različne vrste pekovskega peciva si lahko privoščimo različne dodatke, da je na mizi obilje bolj bogato. Lučka Glaser

Ideje za namaze in marmelade, ki se krasno podajo na bučne kajzerice:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor