Makovke
Pripravite si tople, mehke in dišeče makovke kar doma. In verjemite, veliko boljše so od tistih iz pekarne. Pa še preproste so za pripraviti.
Makovke – pripomočki:
- posoda za gnetenje oziroma kuhinjski robot, če ga uporabljate (nastavek za gnetenje)
- pekač
- peki papir
- krpa
Makovke – sestavine:
(za 7 srednje velikih makovk)
- 600 g bele moke
- polovica kocke svežega kvasa
- 2 dl toplega mleka
- 2 dl tople vode
- 1 dl olja
- 2 žlički soli
- 1 žlička sladkorja
- majhna pest celega maka
Makovke-priprava:
Najprej pripravimo kvasec. Vzamemo 2 dl toplega mleka (ne vročega), vanj zmešamo kvas, 1 žličko moke in eno žličko sladkorja. Pokrijemo s krpo in pustimo 10 minut, da začne vzhajati.
Medtem, ko nam kvas vzhaja, si pripravimo v posodo za gnetenje ostale sestavine; moko, sol in olje. V sredino naredimo jamico, kamor vlijemo mleko s kvasom, na koncu pa še vodo. Zamesimo testo oziroma pustimo, da to namesto nas naredi mešalec. Testo mora biti gladko in mehko.
Testo na toplem pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Pripravimo si čisto krpo, ki jo malo posujemo z moko. Tu bomo oblikovali naše makovke. Makovke lahko imajo čisto poljubno obliko, lahko so pletenke, bombetke, štručke…izbira je povsem vaša. Mi smo naredili kar pletenice. Vzamemo malo testa, ga razdelimo na tri dele in iz vsakega dela naredimo malo večjega črva. Na vrhu črve združimo in jih spletemo v navadno kito.
Makovke zlagamo na pekač, ki smo ga pokrili s peki papirjem. Medtem prižgemo pečico na 180 stopinj. Makovke na koncu premažemo z vročo vodo (lahko tudi oljem ali mlekom) in jih posujemo z makom.
Pečemo jih približno 30 minut na 180 stopinj oziroma, da se rjavo zapečejo. Če so makovke večje, jih je treba peči malo dlje.
Makovke lahko poljubno posujete tudi s kakšnim drugim posipom, recimo s sezamom, da dobite sezamovke, lahko pa pustite tudi brez, bodo ravno tako okusne. Pa privoščite si kakšno, ko so še tople.