Kruh z zelišči
Print Friendly, PDF & Email

Peka kruha zna biti prav zabavna. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem pogruntala kako narediti dobro testo. Kako narediti tako puhasto in lepo prožno testo pa vam razkrijem v tem receptu. Pravzaprav je to indijski kruh znan pod imenom “naan”. Malenkost česna, masla in zelišč in tu je ideja za izpopolnitev še tako praznega kruha.

Kruh-z-zelisci-5

 

Kruh z zelišči – pripomočki:

  • srednje velika plastična posoda
  • kuhalnica
  • merica
  • čopič in manjša posodica
  • valjar
  • stiskalec česna
  • tehtnica
  • 2 pekača
  • pečica

Kruh z zelišči – sestavine:

(za 10 kruhkov)

  • 125 ml tekočega masla
  • 500 g pšenične moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • ščepec soli
  • 150 ml grškega jogurta
  • 150 – 200 ml mlačne vode
  • 6 vejic timijana ali koriandra
  • 3 stroki česna
  • olje za namaščenje

Kruh z zelišči – postopek:

Najprej prižgimo pečico na 30°C. Na tej temperaturi bomo kasneje testo vzhajali v pečici. Lahko pa tudi stopite maslo, v primeru, da ste ga pozabili vzeti ven iz hladilnika nekaj ur prej.

Kakor že rečeno, želimo doseči čim lepše in mehko testo. Pričnemo tako, da suhe sestavine (moka, kvas in sol) zmešamo skupaj v posodi.

Kruh-z-zelisci-1

Temu dodamo jogurt in malenkost pomešamo in stopljeno maslo (le 3/4 masla – 1/4 pustimo za premazat).

Kruh-z-zelisci-2

Vse skupaj neprestano in previdno mešamo s kuhalnico. Sedaj pa postopoma dodajamo vodo. Najprej 1 dl in pomešamo. Dotočimo še toliko vode, da bo testo mejilo na mokro. Ne sme plavati v vodi, ampak lih toliko, da se lepi na prste. Sedaj pa postopoma jemljemo moko z roko in gnetemo testo. Malo po malo dokler se testo ne odlepi od posode. Testo lahko gnetemo v posodi ali pa na delovno površini (slednjo priporočam za začetnike). Testo gnetemo še vsaj 5 minut, da bo lepo prožno. Na koncu morate dobiti tako testo:

Kruh-z-zelisci-3

Postavite ga v pečico na 30°C in pustite naj vzhaja vsaj 20 – 25 minut. Lahko bi ga pustili tudi zunaj, ampak je tak postopek hitrejši.

V tem času pripravimo premaz. V 1/4 masla, ki nam je ostalo dodamo česen, ki smo ga iztiskali skozi stiskalec česna (lahko tudi narežemo na drobne koščke) in listke limijana ali koriandra (po želji sesekljajte).

Ko testo naraste, pečico povečamo na 200°C. Pripravimo si delovno površino, katero pomokamo. Testo še malo pregnetemo in iz kosa testa trgamo za pest velike koščke. Z valjarjem razvaljamo na približno 15 cm podolgovate kruhke. Položimo jih v namaščen pekač. Na en pekač pride 5 kosov. Sedaj jih samo še s čopičem premažemo s premazom.

Kruh-z-zelisci-4

Kruh z zelišči damo v pečico in pečemo 15 – 20 minut oziroma do zlate barve. Pazite, da ga vzamete ven takoj, ko začenja dobivati barvo saj se v nasprotnem primeru lahko preprečejo in bodo pretrdi.

Odlično se podajo k mesu na žaru ali kakšni enolončnici. Vsekakor pa vas bo okus česna in zelišč premamil, da boste ta kruh z zelišči pekli znova in znova.

Prijetno hrustanje.

 

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor