Domač kruh
Print Friendly, PDF & Email

Tako lepo je, ko po stanovanju zadiši po domačem kruhu. Zakaj ga torej ne bi večkrat pripravili kar sami? Predstavljam vam preprost recept za pripravo domačega kruha, ki bo zagotovo navdušil vas in vašo družino.

domac-kruh

Pripomočki za domač kruh:

  • skleda
  • kuhinjski čopič
  • pravokotni pekač

Sestavine za domač kruh:

  • pol kocke svežega kvasa
  • pol žličke sladkorja
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 0,5 dl mlačne vode
  • 800 g moke
  • 5 žlic olivnega olja
  • 2 žlički soli
  • 0,5 l mlačne vode

Postopek priprave domačega kruha:

V skledo nadrobimo sveži kvas, dodamo suh kvas, sladkor ter 0,5 dl mlačne vode. Premešamo in pustimo 10 minut, da se kvas dvigne.

V skledo dodamo olivno olje, sol in 0,5 l mlačne vode. Dobro premešamo.

domac-kruh-1

V skledo postopoma dodajamo moko in med tem mešamo. Ko smo dodali vso moko, začnemo z gnetenjem. Gnetemo lahko na roke ali pa s pomočjo električnega robota. Z gnetenje prenehamo ko je testo podobno kot na spodnji sliki (cca. 5-10 minut).

Testo pokrijemo s folijo za živila ali krpo in pustimo, da vzhaja dokler se ne podvoji oziroma potroji.

domac-kruh-2

Testo predenemo na pomokano delovno površino in ga res na hitro pregnetemo.

domac-kruh-3

Pekač naoljimo in vanj položimo testo. Pustimo ga vzhajati še 30 minut.

Pečico segrejemo na 180°C (običajno).

Testo premažemo s toplo vodo in ga potisnemo v pečico. Pečemo 30 minut. Nato ponovno premažemo s toplo vodo in pečemo še 45 minut.

domac-kruh-4

domac-kruh

Tako je naš domač kruh pripravljen.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor