Pletenica s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Pletenica s skuto se lahko pripravi za vsako priložnost, ne le za praznike. Ker s testom pletemo, mora biti ravno prav čvrsto in pravilno vzhajano. Zelo rada jih spečem, saj popestrijo mizo in so še posebej zanimive za otroke.

Pletenica s skuto

Pletenica s skuto – pripomočki:

  • manjša kozica
  • posoda
  • ročni mešalnik ali kuhinjski robot
  • pekač
  • peki papir
  • nož

Pletenica s skuto – sestavine:

  • 60 ml mleka
  • 250 g skute
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 75 g sladkorja
  • 75 g masla
  • 400 g moke (jaz sem vzela pirino)
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • rumenjak ali maslo za premaz (po želji)

Pletenica s skuto – postopek:

Mleko segrejemo toliko, da je mlačno. Kvas stopimo v mleku. Dodamo žličko sladkorja in moke. Pustimo, da vzhaja.

Pletenica 1

V posodi zmešamo moko, skuto, jajce, sladkor in ščepec soli. Dodamo mleko s kvasom in vse gnetemo v kuhinjskem robotu oziroma z ročnim mešalnikom. Dodamo še maslo in testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in prožno ter se lepo loči od posode. Če je treba, dodamo še nekaj moke.

Pletenica 2

Kvašeno testo pustimo pokrito vzhajati na toplem vsaj 45 minut.

Pletenica 3

Vzhajano testo še malo pregnetemo in razdelimo na dva enaka dela. Če želite imeti manjše pletenice, testo razdelite na četrtine. Iz vsakega dela spletemo kito oziroma pletenico. Na obeh straneh jih pritisnemo skupaj, da se ne bo med vzhajanjem in pečenjem razdrla. Na pekač položimo peki papir in nanj pletenice.

Pletenica 4

Pustimo vzhajati še vsaj 20 minut. Po želji jih lahko premažete z maslom ali rumenjakom. Pletenice pečemo v ogreti pečici približno 35 – 40 minut. Če ste delali manjše, potem se čas pečenja skrajša.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor