Kajzerice iz graham moke
Print Friendly, PDF & Email

Kajzerice iz graham moke so odlična izbira za sendviče ali samostojne hitre prigrizke. Te okusne kruhke, ki imajo mehko sredico in hrustljavo skorjo, boste pripravili zelo hitro, še  posebej, če si boste pri pripravi testa pomagali s kuhinjskimi pripomočki, ki bodo testo zgnetli namesto vas. Zavihajmo rokave in začnimo!

Pripomočki za pripravo kajzeric iz graham moke:

  • pekač v velikosti vaše pečice
  • električna pečica
  • kruhomat ali kuhinjski robot ali visoka posoda za ročno pripravo testa
  • merilnik tekočin
  • tehtnica
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička
  • nož za rezanje testa
  • kuhinjska brisača
  • papir za peko

Sestavine za pripravo kajzeric iz graham moke

Za 9 kajzeric:

  • 200 g graham moke
  • 400 g gladke bele moke tip 500
  • 3 velike jušne žlice olivnega olja
  • 2 veliki jušni žlici sladkorja
  • 2 mali čajni žlički soli
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 330 ml vode

In še:

  • 3 – 4 žlice bele gladke moke za lažje oblikovanje

Postopek priprave kajzeric iz graham moke

V aparat za peko kruha, ali v večjo posodo (odvisno od tega ali kajzerice delate ročno, ali v kruhomatu/kuhinjskem robotu) najprej vlijemo odmerjeno količino vode. Vanjo damo sol in olje, dodamo še 200 g graham moke in 400 g gladke bele moke.

Na odtehtano moko, damo dve ravni veliki žlici sladkorja in stresemo eno vrečko suhega kvasa.

Sestavine premešamo in, če bomo testo naredili v kruhomatu, kruhomat nastavimo na program za izdelavo kvašenega testa brez pečenja. Če testo delamo s pomočjo kuhinjskega robota, z njim zgnetemo testo. V kolikor smo izbrali ročno pripravo testa, sestavine v posodi dobro premešamo, ko se začne oblikovati kepa testa testo denemo na delovno površino in zgnetemo testo. Dobro zgneteno testo vrnemo nazaj v posodo, ga pokrijemo in pustimo stati na toplem, da vzhaja okoli 40 minut.
Tudi testo pripravljeno v kruhomatu/kuhinjskem robotu naj vzhaja. V kruhomatu po programu, ki ga ima kruhomat (glejte navodila proizvajalca), v kuhinjskem robotu – 40 minut.

Potem, ko je testo vzhajalo, denemo testo na pomokano površino in ga oblikujemo v podolgovato, štruci podobno obliko.

Tako oblikovano testo narežemo na 9 enakih delov. Iz vsakega dela posebej oblikujemo krogle. Krogle bomo najlažje oblikovali tako, da jih oblikujmo med dlanmi, lahko tudi tako, da z dlanjo krožite po delovni površini in tako oblikujete testo. 

Oblikovane krogle postavimo na pekač, obložen s peki papirjem in z rokami vsako kroglo potisnemo navzdol tako, da jo malenkost sploščimo.

Tako dobimo obliko kajzerice. S kuhinjskim nožem površinsko zarežemo vsako kajzerico posebej. Zarežemo jo na globino okoli 3 milimetre, po dolžini in po širini.

Tako prerezane kajzerice postavimo v pečico, segreto na 50 °C 8klasična pečica) in pustimo 20 minut, da še enkrat vzhajajo. Po poteku tega časa, temperaturo pečice povečamo na 150 °C (klasična pečica) in pečemo od 30 do 45 minut. Čas pečenja je odvisen od moči vaše pečice.

Ko so kajzerice iz graham moke lepo pečene in imajo rumeno rjavkasto barvo, jih vzamemo iz pečice. Pečene kajzerice pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo. Teknejo pa tudi še nekoliko tople – mlačne.

Kajzerice iz graham moke so pripravljene

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor