Kruh z ocvirki
Popestrite si malico, zajtrk ali večerjo in naredite prav poseben kruh z ocvirki, ki spominja na stare dobre čase in dobrote iz krušne peči naših babic. Postopek izdelave je preprost, kruh pa odličnega okusa. Testo za kruh z ocvirki lahko izdelate v kruhomatu, tako boste pridobili na času izdelave in prijetno presenetili najdražje.
Kruh z ocvirki – pripomočki:
- kruhomat
- tehtnica
- žlička
- velika jušna žlica
- večja posoda za vzhajanje testa (v primeru, da testo izdelujete ročno)
- peki papir
- pekač
- električna pečica
Kruh z ocvirki – sestavine:
- 330 ml vode
- 3 velike jušne žlice ocvirkov v svinjski masti (recept za domače ocvirke)
- 2 mali žlički soli
- 600 g bele moke
- 2 veliki žlici sladkorja
- 1 vrečka suhega kvasa
Kruh z ocvirki – postopek:
Naštete sestavine damo v kruhomat po natančno takšnem vrstnem redu, kot so napisane sestavine in našteti količini.
Nastavimo na program testo za kruh. V kolikor nimate kruhomata naštete sestavine dobro pregnetemo v večji posodi, pokrijemo in pustimo na toplem da testo vzhaja vsaj 45 minut.
Po končanem postopku testo še enkrat na kratko pregnetemo ne glede na to ali ga delamo v kruhomatu ali ročno.
Oblikujemo izdelano testo v obliko štručke ali pogače, položimo na pekač obložen s peki papirjem in v segreti pečici na 50 °C pustimo vzhajati še 30 minut.
Ko čas poteče povečamo temperaturo pečice na 160°C in pečemo še 35-40 minut.
Kruh z ocvirki je pripravljen.
Dober tek.