Sezamov kruh na čemaževi posteljici
Ko spečete sezamov kruh na čemaževi posteljici so vonjave po praženem sezamu in čemažu tako mamljivo prijetne, da bi kruh pojedli že preden je pečen. Kdor pozna okus kruha pečenega na zeljnih listih v kmečki peči na drva bo vedel o kaj želim napisati. Tisti božanski vonj, ki se širi po prostoru in pa seveda poseben okus kruha.
Sezamov kruh na čemaževi posteljici – pripomočki
- deska
- tolkač za meso
- posoda za pripravo testa
- žlica
- lonček in žlička za pripravo kvasa
- posoda za dolivanje vode
- nož iz jedilnega pribora
- dva pekača premera cca 17 x 28 cm
- dva kosa papirja za peko
Sezamov kruh na čemaževi posteljici – sestavine:
- 1000 g moke za domači kruh (že pripravljena mešanica pšenične bele moke tip 850 in ržene moke tip 1250)
- 50 g zdrobljenih in praženih sezamovih semen
- 42 g kocka svežega kvasa
- majhna žlička sladkorja za kvašček
- sol po okusu (ena žlica)
- mlačna voda
- šopek svežih čemaževih listov
Sezamov kruh na čemaževi posteljici – postopek priprave
V manjši lonček dajte čajno žličko moke in pol žličke sladkorja ter dobro premešajte s svežim kvasom. Dolijte mlačno vodo in pustite, da se kvasni nastavek dvigne. Na deski zdrobite 50 g sezamovih semen in jih med mešanjem zlato rumeno prepražite.
V skledo za pripravo testa stresite kilogram moke sobne temperature in sol ter premešajte. Dodajte pražena sezamova semena, dvignjen kvasni nastavek ter z dodajanjem mlačne vode zamesite gladko testo. Dolijte toliko vode, da bo testo primerno mehko.
Enega od dveh pekačev obloženih s papirjem za peko obložite še z svežimi listi čemaža.
Testo razdelite na dva enaka dela in ga položite v pekača. Postavite v rahlo ogreto pečico (30 do 40 ° C) in vzhajajte tako dolgo, da se količina testa podvoji. Ventilacijsko pečico nastavite na 170° C in pecite eno uro.
Pečen kruh pokrijte z prtičem in počakajte, da se nekoliko ohladi. Šele sedaj s spodnje strani odluščite čemaževe liste.