Hrustljave bagete
A, je kaj lepšega, ko se po domu veje vonj po domačem kruhu? Danes bomo napolnili hišo z vonjem po sveže pečenih, hrustljavih bagetah. Bagete so ozke podolgovate štručke, zelo primerne za slastne sendviče in kanapeje.
Hrustljave bagete – pripomočki:
- posoda za gnetenje testa
- tehtnica
- pekač
- peki papir
- nož
- valjar
- kozica
Hrustljave bagete – sestavine:
- 600 g ostre moke
- 1 vrečica suhega kvasa
- 350 ml mlačne vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 3 žlice oljčnega olja
Hrustljave bagete – postopek:
V posodi zmešamo vse sestavine za testo. Ugnetemo testo.
Posodo s testom pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja.
Ko je testo podvojilo volumen, ga še enkrat pregnetemo in pustimo, da ponovno vzhaja.
Nato testo razdelimo na 4 enako težke kupčke.
Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo na dolžino cca. 35 do 40 cm.
Testo zvijemo kot potico in ga med zvijanjem stiskamo, da nimamo vmes zraka.
Oblikovane bagete predenemo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Bagete z ostrim nožem večkrat zarežemo, poškropimo z vodo in po želji potrosimo s semeni. Pri nas obožujemo okus lanenega semena.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 220 stopinj Celzija. Na dno posode postavimo posodo z vodo. Med pečenjem vsakih 5 minut bagete poškropimo z vodo. Pečemo cca. 25 do 30 minut oz. do zlato hrustljave barve. Po pečenju jih odstranimo iz pekača in jih ohlajamo na rešetu.