Babičin vrtanik – kruh
Vrtanik (tudi vrtanek) je pleteni venec iz bele moke, ki so ga včasih pekli v Prekmurju za izkazovanje ljubezni ali kot darilo koscem. Danes ga pripravljamo večinoma ob praznikih. Lahko se ga ponudi kot sladico ali namesto kruha.
Babičin vrtanik – kruh – pripomočki:
- večja skleda
- lonček
- večji, nizek pekač
- čopič
- žlička
- krpa
Babičin vrtanik – kruh – sestavine:
- 1 kg mehke moke
- 1 kocka kvasa (42 g)
- žlička sladkorja
- 3 žličke soli
- 4 dcl mleka
- 1 lonček (180g) navadnega čvrstega jogurta
- 1/2 dcl belega olja ali 5 dag svinjske masti
- 1 manjše jajce
- maščoba in koruzni zdrob za pekač
Babičin vrtanik – kruh – postopek:
Deciliter mleka rahlo segrejemo, vanj nasujemo sladkor in nadrobimo kvas. Pustimo nekaj minut, da začne kvas vzhajati.
Tačas damo v večjo skledo moko, preostalo mleko, jogurt, maščobo in sol.
Premešamo in dodamo kvas. Testo gnetemo tako dolgo, dokler ne postane gladko in se več ne oprijemlje posode in rok. Za vsak slučaj imejmo pri roki še malo moke in mleka, če bi bilo testo premehko ali preveč tekoče, saj je vsaka moka drugačna. Testo oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati v toplem prostoru, približno eno uro.
Vzhajano testo razdelimo na tri enake dele in jih oblikujemo v dolge svaljke. Iz teh svaljkov spletemo kito in oba konca združimo v venec. Iz testa lahko oblikujemo tudi manjše okraske (ptičke, rožice…) in jih z jajcem prilepimo na vrtanik.
Tako oblikovan vrtanik postavimo na pomaščen pekač, posut s koruznim zdrobom in ga zopet pustimo počivati, da ponovno vzhaja. Pred peko, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pečemo eno uro, pri 180°C. Pečen vrtanik vzamemo iz pečice in ga pokrijemo z vlažno krpo, ter ga pustimo, da se ohladi.
Naj vam tekne!