Kruh s šparglji
Print Friendly, PDF & Email

Kruh s šparglji je narejen iz testa iz pirine moke v katero so zaviti šparglji. Kruh je zelo mehak in tudi okus špargljev zelo lepo pride do izraza. Ker je res nekaj posebnega, vam predlagam, da ga spečete.

Šparglji so odlični za spomladansko čiščenje telesa, saj pomagajo pri odvajanju vode iz telesa. Vsebujejo pa tudi zelo veliko vitaminov kot sta folna kislina in C vitamin, ter mineralov kot so cink, jod in železo. Pomagajo tudi pri zniževanju krvnega tlaka in holesterola, zato jih le vključite v prehrano.

kruh s šparglji

Pripomočki za kruh s šparglji:

  • posoda za mešanje
  • posoda za gretje minerale vode
  • žlica
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • posoda za blanširanje špargljev
  • penovka
  • valjar
  • podloga za valjanje
  • pečica
  • krožnik
  • nož
  • pekač velikosti 25 x 10 cm

Sestavine za kruh s šparglji:

  • 125 g bele pirine moke (+ malo moke za valjanje in oblikovanje)
  • 4 g suhega kvasa
  • 120 ml tople mineralne vode
  • 5 špargljev
  • sol po okusu

Kako naredimo kruh s šparglji:

Najprej v posodo odtehtam moko, kvas ter sol. Na štedilniku pogrejem mineralno vodo, ki jo nato počasi dolivam moki in ostalim sestavinam. Vse skupaj zmešam z žlico. Če je treba testo še malo pregnetem z rokami, da se lepo sprime skupaj. Posodo postavim nekam na toplo za pol ure, da testo vzhaja (jaz sem ga dala kar v predhodno ogreto pečico na 50°C, ki je med vzhajanjem ugasnjena).

Medtem, ko testo vzhaja, blanširam šparglje. Najprej jih operem in odrežem spodnji konec (šparglji naj bodo dolgi toliko kot testo cca. 15 cm),če je spodnji konec olesenel, oleseneli del zavržem. V posodi zavrem soljeno vodo in šparglje dam za 1 – 2 minute vanjo. Šparglje poberem s penovko iz vrele vode in jih prestavim na krožnik, da se ohladijo.

Vzhajano testo na pomokani površini še malo pregnetem. Testo razvaljam na 25 x 15 cm dolžino (testo mora biti široko toliko, da šparglji ne bodo gledali čez testo). Šparglje položim na testo (vmes pustim nekaj prostora) in testo previdno zavijem v rulado.

Vse skupaj položim v pekač in dam v predhodno ogreto pečico na 50°C še za pol ure vzhajat (pečica je medtem ugasnjena). Kruh s šparglji pečem v ventilacijski pečici na 160 °C pol ure.

Mehak kruh s šparglji

kruh s špargljiDober tek!

Tukaj si lahko pogledate še ostale moje recepte za kruh:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor