Konopljin hlebček s semeni
Danes poskusimo drugačen kruh. Konopljin hlebček s semeni je zelo okusen kruhek. Poda se k slanim jedem, kot tudi k sladkim, ali pa kar tako. Poskusite ga, ne bo vam žal! 🙂
Konopljin hlebček s semeni – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- pekač
- papir za peko
- skleda
- skodelica
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
- cedilo
- žlica
- oster nož
Konopljin hlebček s semeni – sestavine:
- 1 dl mlačnega mleka
- čajna žlička sladkorja
- pol svežega kvasa, ali vrečko suhega
- 2 dl vode
- 2 zvrhani čajni žlički soli
- 400 g bele moke
- 100 g konopljine moke
- 2 žlici sezamovih semen
- 2 žlici lanenih semen
- razžvrkljano jajce
Konopljin hlebček s semeni – postopek:
V skodelico zlijemo mlačno mleko in vanj damo sladkor, ter kvas. Pomešamo z žlico in pustimo, da kvas vzhaja, približno 5-10 minut.
Med tem. v skledi, presejemo obe moki skupaj, dodamo ji sol in moko premešamo z žlico, da se sol prekrije.
Ko je kvas vzhajal. ga dodamo moki. Dodamo tudi vodo. Maso z rokami, zgnetemo v gladko testo.
Pustimo ga vzhajati 45-50 minut. Testo naj naraste na dvakratno velikost.
Testo kipnemo na papir za peko in ga potlačimo, na cca 2 cm debeline. na tanko ga premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s semeni.
Prepognemo ga skupaj in ga potlačimo.
Nato ga še enkrat na tanko namažemo z jajcem in prav tako potresemo s semeni, ter ga prepognemo in malo potlačimo.
Dobili bomo trikotno obliko testa. Vse tri vogale prepognemo navznoter, ter močno pritisnemo.
Nato prepognemo navznoter še ostale 3 vogale, da dobimo obliko hlebčka. Zgladimo vogale in gube, če so mogoče nastale.
Hlebček obrnemo na pravo stran. Z ostrim nožem mu vrežemo ravne črte in ga pustimo vzhajati še cca. 20 minut.
Med tem, ko testo drugič vzhaja, prižgemo pečico, nastavimo jo na 180°C. Hlebček na tanko premažemo z jajcem, ki nam je ostal in ga dobro potresemo s semeni.
Pečemo ga 45 minut pri 180°C.
Najboljši je, ko je še malo topel. 🙂
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah