Hitro pripravljen pehtranov kruh
Pehtran poznamo kot zelišče, ki ga najpogosteje povezujemo z odlično pehtranovo potico. Nič slabši ni niti pehtranov kruh, vendar ga marsikdo še nikoli ni poskusil. S tem mu delamo krivico, saj ima pehtran tako dobro aromo, da ga lahko vsestransko uporabimo. Če še niste, poskusite narediti hitro pripravljen pehtranov kruh, ki ga lahko jeste samostojno (kot nekakšno sladico) ali pa kot prilogo ob glavni jedi.
Pripomočki za pehtranov kruh:
- večja posoda
- pult za gnetenje in kuhalnica ali kuhinjski robot z nastavki za gnetenje testa
- model za peko kruha
Sestavine za pehtranov kruh:
- 1 jajce
- 20 g svežega kvasa
- 500 g bele moke
- 50 g stopljenega masla in še malo masla za premaz modela
- 2,5 dl mleka
- ščepec soli
- šop sesekljanega svežega pehtrana (lahko tudi posušenega, a sveži ima boljšo in močnejšo aromo)
Postopek za pehtranov kruh:
Najprej v posodi združite vse sestavine.
Vse dobro premešamo s kuhalnico ali s pomočjo kuhinjskega robota. S kuhinjskim robotom je priprava končana. Če delate ročno, morate dobljeno zmes prestaviti na pult in gnesti, dokler ne dobite enolične gmote.
Zmes prestavite na model, ki ste ga predhodno namastili z maslom. Pokrijete in pustite, da na toplem vzhaja 30 do 60 minut. Po tem ga lahko še enkrat pregnetete in pustite, da vzhaja, ni pa nujno.
Model s kruhom postavite v pečico in pecite v ventilacijski pečici približno 45 minut pri 180 stopinjah, v navadni pa pri 190 stopinjah Celzija. Kruh je pečen, ko dobi lepo zlato-rjavo skorjo. Če želite, da je mehkejši, ga še toplega ovijte v kuhinjsko krpo in pustite, da se v njej ohladi.