Super kruh s suhim kvasom
Print Friendly, PDF & Email

Super kruh s suhim kvasom ni stalnica v moji kuhinji, kajti pripravim ga takrat, ko nimam svežega kvasa. Pa vendar, ko je pečen, ni opaziti, da ne vsebuje svežega kvasa.  Skratka, ima vse značilnosti dobrega kruha. Je ravno tako dišeč, mehke strukture, okusen in ostane svež še kar nekaj časa, če ga hranimo na hladnem. Seveda pa je najboljši takoj, ko se ohladi.

super kruh s suhim kvasom

Kruh s suhim kvasom – pripomočki:

  • posoda za mesenje
  • posodica za kvasec
  • živilska folija (v velikosti posode za kvas in za mesenje)
  • aluminijasta folija (v velikosti pekača)
  • tehtnica
  • valjar
  • podlaga za valjanje
  • pekač velikosti 25 cm x 37 cm
  • papir za peko
  • pečica (klasična)
  • nož
  • majhna čajna žlička
  • velika jušna žlica
  • tekstilna kuhinjska krpa
  • rešetka (iz pečice)

Kruh s suhim kvasom – sestavine

Za okoli 1,2 kg kruha:

  • 800 g bele mehke moke
  • 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
  • 200 ml mlačne vode
  • 2 žlički sladkorja
  • 1,5 žličke soli
  • 3 dl mlačnega mleka
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška (8 g)
  • 0,5 dl sončničnega olja

Kruh s suhim kvasom – postopek

Najprej pripravimo kvas tako, da od celotne moke odvzamemo 3 velike žlice moke, jih zmešamo s suhim kvasom, dodamo sladkor, dolijemo vodo in dobro premešamo. Posodico pokrijemo z živilsko folijo in postavimo na toplo, da kvas naraste.

Super kruh s suhim kvasom

V moko vmešamo pecilni prašek in posodo postavimo na toplo mesto, da se moka segreje. Ko je kvas narasel, ga vlijemo v moko.

Super kruh s suhim kvasom

V moko s kvasom dolijemo mleko, olje in dodamo sol ter zamesimo testo. Mesimo tako dolgo, da testo postane voljno in se odlepi od posode.

Super kruh s suhim kvasom

Testo položimo v naoljeno posodo, jo pokrijemo z živilsko folijo in postavimo na toplo. Jaz predhodno segrejem pečico do mlačnega, jo izklopim in vanjo postavim pokrito posodo s testom.

Super kruh s suhim kvasom

Testo pustimo na toplem vzhajati približno pol ure. Vsakih deset minut testo narahlo pregnetemo in ga pustimo še naprej, da vzhaja.

Super kruh s suhim kvasom

Ko je testo lepo naraslo, ga vzamemo iz posode in prepolovimo, da bomo naredili dve štručki.

Super kruh s suhim kvasom

Z valjarjem razvaljamo vsako polovico in jo oblikujemo v štirikotnik v velikosti pekača ter zrolamo v rolico ter položimo v pekač, obložen s papirjem za peko.

Super kruh s suhim kvasom

Tako pripravljen kruh spet postavimo na toplo, da vzhaja še približno 20 minut. Ko je kruh lepo narasel, ga po površini zarežemo in spečemo v vnaprej ogreti pečici (klasični) na 200 °C. Na tej temperaturi kruh s suhim kvasom pečemo približno 40 do 45 minut. V kolikor se nam zdi, da se kruh po površini preveč temno barva, ga 10 minut pred koncem peke zaščitimo z aluminijasto folijo.

Super kruh s suhim kvasom

Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice in preložimo na rešetko, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo, da se ohladi.

Super kruh s suhim kvasom

Ohlajenega razrežemo na poljubne rezine in postrežemo.

 

super kruh s suhim kvasom

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor