Super kruh s suhim kvasom
Super kruh s suhim kvasom ni stalnica v moji kuhinji, kajti pripravim ga takrat, ko nimam svežega kvasa. Pa vendar, ko je pečen, ni opaziti, da ne vsebuje svežega kvasa. Skratka, ima vse značilnosti dobrega kruha. Je ravno tako dišeč, mehke strukture, okusen in ostane svež še kar nekaj časa, če ga hranimo na hladnem. Seveda pa je najboljši takoj, ko se ohladi.
Kruh s suhim kvasom – pripomočki:
- posoda za mesenje
- posodica za kvasec
- živilska folija (v velikosti posode za kvas in za mesenje)
- aluminijasta folija (v velikosti pekača)
- tehtnica
- valjar
- podlaga za valjanje
- pekač velikosti 25 cm x 37 cm
- papir za peko
- pečica (klasična)
- nož
- majhna čajna žlička
- velika jušna žlica
- tekstilna kuhinjska krpa
- rešetka (iz pečice)
Kruh s suhim kvasom – sestavine
Za okoli 1,2 kg kruha:
- 800 g bele mehke moke
- 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
- 200 ml mlačne vode
- 2 žlički sladkorja
- 1,5 žličke soli
- 3 dl mlačnega mleka
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (8 g)
- 0,5 dl sončničnega olja
Kruh s suhim kvasom – postopek
Najprej pripravimo kvas tako, da od celotne moke odvzamemo 3 velike žlice moke, jih zmešamo s suhim kvasom, dodamo sladkor, dolijemo vodo in dobro premešamo. Posodico pokrijemo z živilsko folijo in postavimo na toplo, da kvas naraste.
V moko vmešamo pecilni prašek in posodo postavimo na toplo mesto, da se moka segreje. Ko je kvas narasel, ga vlijemo v moko.
V moko s kvasom dolijemo mleko, olje in dodamo sol ter zamesimo testo. Mesimo tako dolgo, da testo postane voljno in se odlepi od posode.
Testo položimo v naoljeno posodo, jo pokrijemo z živilsko folijo in postavimo na toplo. Jaz predhodno segrejem pečico do mlačnega, jo izklopim in vanjo postavim pokrito posodo s testom.
Testo pustimo na toplem vzhajati približno pol ure. Vsakih deset minut testo narahlo pregnetemo in ga pustimo še naprej, da vzhaja.
Ko je testo lepo naraslo, ga vzamemo iz posode in prepolovimo, da bomo naredili dve štručki.
Z valjarjem razvaljamo vsako polovico in jo oblikujemo v štirikotnik v velikosti pekača ter zrolamo v rolico ter položimo v pekač, obložen s papirjem za peko.
Tako pripravljen kruh spet postavimo na toplo, da vzhaja še približno 20 minut. Ko je kruh lepo narasel, ga po površini zarežemo in spečemo v vnaprej ogreti pečici (klasični) na 200 °C. Na tej temperaturi kruh s suhim kvasom pečemo približno 40 do 45 minut. V kolikor se nam zdi, da se kruh po površini preveč temno barva, ga 10 minut pred koncem peke zaščitimo z aluminijasto folijo.
Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice in preložimo na rešetko, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo, da se ohladi.
Ohlajenega razrežemo na poljubne rezine in postrežemo.
Dober tek!