Ovseni kruh s kvasno emulzijo
Ovseni kruh s kvasno emulzijo je kruh, ki je zelo rahel, okusen in zdrav zaradi svojih sestavin. Vsebuje veliko vlaknin in tako ugodno vpliva na prebavo. Kvas s soljo in vodo zmešamo, ter pustimo preko noči v hladnem prostoru. Po tem postopku kvasovke odmrejo, encimi ostanejo aktivni in tako se moč vzhajanja ne zmanjša, kruh dobi enakomerno luknjičavost, bolj je rahel in dlje časa ostane svež. Kruh s kvasom marsikoga napenja, s tako pripravljenem kruhom, teh težav ne boste imeli in tudi kruh nima okusa po kvasu.
Pripomočki za pripravo ovsenega kruha s kvasno emulzijo:
- merica za tekočino
- kozica s pokrovko
- tehtnica
- 500 ml kozarec za vlaganje s pokrovčkom
- sito za moko
- skleda
- kuhalnica
- žlica
- pekač velikosti 40 x 27 cm
- peki papir
- pečica
- mrežni podstavek za ohlajanje kruha
- 2 prtička iz blaga
- bombažna vrečka ali prtiček za shranjevanje kruha
Sestavine za pripravo ovsenega kruha s kvasno emulzijo:
- 300 g ovsenih kosmičev
- 500 ml vode
- 700 g črne moke tip 1100
- 100 ml olja po želji
- 2 žlici ovsenih kosmičev za potresti na vrhu testa
- 1 kocka kvasa ( 42 g )
- 20 g soli
- 200 ml vode za kvasno emulzijo
Postopek za pripravo ovsenega kruha s kvasno emulzijo
Kvasno emulzijo pripravimo najmanj 6 ur pred peko, običajno pa dan ali dva pred peko kruha, kvasno emulzijo postavimo v hladen prostor, ki naj ima 16°C ne sme presegati 20°C.
Za 1 kg moke potrebujemo 200 ml vode, 20 g soli in 42 g kvasa. Vse naštete sestavine damo v kozarec za vlaganje, jih dobro premešamo, pokrijemo kozarec in ga postavimo v primerno topel prostor.
Pristavimo kozico s 500 ml vode na štedilnik, pokrijemo in pustimo, da voda zavre. V skledo odtehtamo ovsene kosmiče in jih poparimo z vodo, ki je zavrela. Premešamo in počakamo, da se kosmiči ohladijo, da encimi ne odmrejo.
V skledo presejemo odtehtano moko, ki jo dodamo namočenim ohlajenim ovsenim kosmičem, nato dodamo olje in kvasno emulzijo.
S kuhalnico vse sestavine dobro premešamo, pokrijemo s prtičkom iz blaga in pustimo vzhajati približno 1 uro.
Po eni uri vzhajanja testa, ga ponovno pregnetemo in preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, ter testo z roko raztegnemo, da je po vsem pekaču, potresemo s suhimi ovsenimi kosmiči po vrhu in pustimo ponovno vzhajati 1 uro.
Ko je testo za kruh ponovno vzhajalo, ga damo v segreto ventilatorsko pečico na 220°C in pečemo 30 minut. Ko je ovsen kruh s kvasno emulzijo pečen, ga preložimo na kovinski mrežasti podstavek, da se iz vseh strani enakomerno ohlaja. Priporočljivo je, da ohlajen kruh shranimo v čisti bombažni vreči ali prtičku.
Ovseni kosmiči so vedno dobrodošli za naše telo v prehrani, pa naj bodo klasično pripravljeni ali pa v kruhu. Lučka Glaser
Vabim vas, da si ogledate različen moj domač kruh:
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.