Ovseni kruh s kvasno emulzijo
Print Friendly, PDF & Email

Ovseni kruh s kvasno emulzijo je kruh, ki je zelo rahel, okusen in zdrav zaradi svojih sestavin. Vsebuje veliko vlaknin in tako ugodno vpliva na prebavo. Kvas s soljo in vodo zmešamo, ter pustimo preko noči v hladnem prostoru. Po tem postopku kvasovke odmrejo, encimi ostanejo aktivni in tako se moč vzhajanja ne zmanjša,  kruh dobi enakomerno luknjičavost, bolj je rahel in dlje časa ostane svež. Kruh s kvasom marsikoga napenja, s tako pripravljenem kruhom, teh težav ne boste imeli in tudi kruh nima okusa po kvasu.

Pripomočki za pripravo ovsenega kruha s kvasno emulzijo:

  • merica za tekočino
  • kozica s pokrovko
  • tehtnica
  • 500 ml kozarec za vlaganje s pokrovčkom
  • sito za moko
  • skleda
  • kuhalnica
  • žlica
  • pekač velikosti 40 x 27 cm
  • peki papir
  • pečica
  • mrežni podstavek za ohlajanje kruha
  • 2 prtička iz blaga
  • bombažna vrečka ali prtiček za shranjevanje kruha

Sestavine za pripravo ovsenega kruha s kvasno emulzijo:

  • 300 g ovsenih kosmičev
  • 500 ml vode
  • 700 g črne moke tip 1100
  • 100 ml olja po želji
  • 2 žlici ovsenih kosmičev za potresti na vrhu testa
  • 1 kocka kvasa ( 42 g )
  • 20 g soli
  • 200 ml vode za kvasno emulzijo

Postopek za pripravo ovsenega kruha s kvasno emulzijo

Kvasno emulzijo pripravimo najmanj 6 ur pred peko, običajno pa dan ali dva pred peko kruha, kvasno emulzijo postavimo v hladen prostor, ki naj ima 16°C ne sme presegati 20°C.
Za 1 kg moke potrebujemo 200 ml vode, 20 g soli in 42 g kvasa. Vse naštete sestavine damo v kozarec za vlaganje, jih dobro premešamo, pokrijemo kozarec in ga postavimo v primerno topel prostor.


Pristavimo kozico s 500 ml vode na štedilnik, pokrijemo in pustimo, da voda zavre. V skledo odtehtamo ovsene kosmiče in jih poparimo z vodo, ki je zavrela. Premešamo in počakamo, da se kosmiči ohladijo, da encimi ne odmrejo.

V skledo presejemo odtehtano moko, ki jo dodamo namočenim ohlajenim ovsenim kosmičem, nato dodamo olje in kvasno emulzijo.

S kuhalnico vse sestavine dobro premešamo, pokrijemo s prtičkom iz blaga in pustimo vzhajati približno 1 uro.

Po eni uri vzhajanja testa, ga ponovno pregnetemo in preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, ter testo z roko raztegnemo, da je po vsem pekaču, potresemo s suhimi ovsenimi kosmiči po vrhu in pustimo ponovno vzhajati 1 uro.

Ko je testo za kruh ponovno vzhajalo, ga damo v segreto ventilatorsko pečico na 220°C in pečemo 30 minut. Ko je ovsen kruh s kvasno emulzijo pečen, ga preložimo na kovinski mrežasti podstavek, da se iz vseh strani enakomerno ohlaja. Priporočljivo je, da ohlajen kruh shranimo v čisti bombažni vreči ali prtičku.

Ovseni kosmiči so vedno dobrodošli za naše telo v prehrani, pa naj bodo klasično pripravljeni ali pa v kruhu. Lučka Glaser

Vabim vas, da si ogledate različen moj domač kruh:

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor