Slasten domač toast
Obožujem toast kruhke na vse mogoče načine, najbolj pa klasičnega – namazanega z maslom in obloženega s salamo in sirom, mmm. Pri kupljenem toastu me moti visoka vsebnost E-jev, zato sem se odločila, da ga tokrat pripravim sama. Nad končnim rezultatom smo bili navdušeni, tako da nisem prepričana, če se še kdaj odločim za kupljenega. 🙂
Kaj potrebujemo za slasten domač toast?
- skledo, v kateri bomo presejali moko
- cedilo za sejanje moke
- žličko
- krožnik
- pravokoten pekač za kruh 27 cm×8 cm
- pečico
Sestavine za slasten domač toast
- 350 g moke (jaz sem dala pol pirine in pol gladke bele moke)
- pol kocke kvasa
- pol žličke sladkorja
- ščep soli
- 20-30 g stopljenega masla
- približno 0,5 dl mleka
- toplo vodo po potrebi
Postopek priprave domačega toasta
Najprej s cedilom presejemo moko. Naredimo jamico in vanjo damo nadrobljen kvas, sladkor in sol.
Primešamo še preostale sestavine: maslo, mleko in vodo in počakamo 15 minut, da kvas vzhaja. Ko se kvasec lepo dvigne, lahko zamesimo testo.
Pripravljeno testo damo na krožnik, v skledo ali pa direktno v namaščen pekač, kjer naj pokrit s kuhinjsko krpo vzhaja še 45 do 60 minut. Nekje 10 minut pred koncem vzhajanja priklopimo pečico na 220 °C in vanjo v pravokotnem pekaču damo peči toast. Pečemo okrog 40 minut, raje kako minutko več, kot premalo, sicer pa vmes lahko preverimo zapečenost testa z zobotrebcem.
Tako, naš toast je pečen. Sedaj nas čaka še najslajši del – vzamemo ga iz pečice, ga malo namočimo z vodo, da se zmehča, potem pa ga še toplega poskusimo. Zapečemo ga v toasterju, ali pa ga jemo kot kruh. Naj vam tekne!