Pisana srbska solata
Srbsko solato bi v bistvu lahko poimenovali “pospravljanje vrta”. Namreč, ko se poletje prevesi v jesen in imamo na vrtu še precej zelenjave, jo poberemo in zrežemo v odlično pisano srbsko solato. Solata bo v mrzlih zimskih dneh na mizi več kot dobrodošla. Pri tej solati uporabimo tudi zelene paradižnike. Količine posamezne zelenjave so okvirne in se lahko poljubno spreminjajo. Pomeni, da je posmezne zelenjave lahko več ali manj, odvisno koliko je imamo na razpolago.
Pisana srbska solata – pripomočki:
- ribeželn ali robot za rezanje zelenjave
- kozarci s pokrovom
Pisana srbska solata – sestavine:
Navedene količine bodo zadoščale za 6 kozarcev volumen 700 ml. Zelenjava je bila tehtana, ko je bila že očiščena in narezana.
- 1000 g svežega zelja
- 400 g paprike (rdeče in rumene)
- 500 g zelenega paradižnika
- 300 g korenja
- 400 g kumaric
- 300 g čebule
- 500 ml kisa za vlaganje
- 1500 ml vode
- 100 ml sončničnega olja
- 15 g soli
- 15 g sladkorja
- poper v zrnju (za vsak kozarec cca 5 zrn)
- 6 lovorjevih listov
Navedene sestavine za zelenjavo so zgolj za orientacijo, poljubno se lahko spreminjajo.
Če imate raje bolj kislo solato, mešajte razmerje kis : voda v razmerju 1 : 2.
Pisana srbska solata – postopek:
Zelenjavo operemo, očistimo in morebitne poškodovane dele odstranimo.
Zelje narežemo kot za solato, na rezance. To lahko storimo z nožem, lahko s pomočjo robota ali salamoreznice. Kumar ne lupimo, narežemo jih z ribeželnom na kolobarje. Korenček posrtgamo ali olupimo in ga prav tako naribamo na ribeželn ali kar z nožem, tudi na kolobarje. Čebulo nasekljamo. Paradižnik z nožem narežemo na tanjše krhlje. Papriko narežemo na trakove.
Zelenjava je bila tehtana, ko je bila že očiščena in narezana.
V veliki lonec odmerimo kis, vodo, olje, sol in sladkor. Lonec postavimo na štedilnik in tekočino zavremo.
Ko tekočina zavre, dodamo sesekljano zelenjavo in pustimo, da vre cca. 15 minut.
Med tem, ko se zelenjava kuha, pripravimo kozarce. Pazimo, da imamo čiste kozarce in suhe pokrove. V vsak kozarec nasujemo cca. 5 poprovih zrn in položimo po en lovorjev list.
Kozarce napolnimo še z vročo zelenjavo. Zelenjave ne napolnimo čisto do roba. Pri polnjenju kozarcev se poslužimo lijaka, ki je prav za ta namen. Nato v vsak kozarec dolijemo še vročo tekočino, v kateri se je kuhala zelenjava. Kozarce tesno zapremo in na mirnem mestu pustimo, da se ohladijo. Naslednji dan jih prenesmo na temno in hladno mesto.
Naj vam tekne!