Enostavno pripravljen 100% ržen kruh
Print Friendly, PDF & Email

Vedno, ko sem pekla 100% ržen kruh je bil le-ta zbit. Nič neobičajnega, ko gre za kruh, ki vsebuje samo rženo moko, nisem pa je želela mešati z belo. A vseeno sem si rekla, nekako bi moralo iti. In sem razmišljala, poizkušala … kar nekaj poskusov je bilo potrebnih, da sem ugotovila kako speči 100% ržen kruh, ki ni zbit, ampak je pravzaprav presenetljivo rahel. Njegov okus je, kot se za ržen kruh spodobi, poseben, skorja lepo zapečena in sredica mehka. Tudi svež ostane kar nekaj dni, če ga prej že ne pojemo. Priprava pa je zelo enostavna in nam vzame zelo malo časa (no, če seveda odštejemo čas, ko kruh vzhaja).

Vsebuje samo rženo moko, tisto, ki jo kupim v mlinu. A vseeno, naj napišem, da bom čisto iskrena in pravična, da včasih se vseeno zgodi, da kruh pride malo bolj zbit. Vseeno pa rahlejši, kot sicer velja za ržen kruh. Zato, če se bo tudi vam kdaj to zgodilo, ne jezite se. Naslednjič bo drugače. Kajti tudi moka ni vedno enaka.

Pripomočki za pripravo rženega kruha:

 • skleda za pripravo testa
 • gostejše kuhinjsko cedilo
 • kuhinjska tehtnica
 • merilnik tekočin
 • žlica
 • električni mešalnik z metlicami za testo ali kuhalnica
 • kuhinjska krpa (naj ne bo oprana z mehčalcem)
 • pečica
 • pekač velikosti 28*13 cm (lahko je tudi malenkost večji, kruh pa bo malo nižji na ta račun)
 • papir za peko

Sestavine za ržen kruh

Za cca. 1 kilogram 100% rženega kruha

 • 550 g ržene moke
 • 1/2 kocke svežega kvasa (cca. 20 g)
 • čajna žlička soli (poravnana) oz. sol po okusu
 • 500 ml mineralne vode z mehurčki (Radenska, Donat, … )
 • 2 žlici jogurta (tekočega ali čvrstega), lahko tudi kisle smetane (cca. 60 g)
 • 3 žlice olivnega olja

Priprava domačega 100% rženega kruha

Najlažje bo, če si pripravimo vse sestavine, nato pa se lotimo priprave.

Odtehtamo rženo moko in jo presejemo skozi cedilo. Ta korak je zelo pomemben. Sicer nič hudega, če ga boste izpustili, le kruh ne bo rahel, ampak bo ”zbit”, kot je to sicer v navadi pri rženem kruhu. Tudi sicer se lahko, kot že omenjeno v uvodu, zgodi, da kdaj ne bo tako rahel, saj se vsaka moka malo razlikuje (četudi vedno uporabite moko istega proizvajalca).

Na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Če uporabljate suhi kvas, količino prilagodite glede na navodila proizvajalca suhega kvasa, načeloma pa je polovici kocke svežega enakovredna ena vrečica suhega).
Dodamo jogurt (lahko je čvrst ali tekoč, lahko uporabite tudi kislo smetano), olivno olje. Na rob posode denemo sol.

Nato dolijemo še mineralno vodo z mehurčki in vse skupaj s pomočjo električnega mešalnika z nastavkom za gnetenje zmešamo v enotno zmes. Mešamo lahko tudi ročno, tudi z leseno kuhalnico ali kako drugače.

Dobljena masa bo nekoliko bolj mokra, ”pacava”. Tako je prav.

Ko so vse sestavine za domač ržen kruh dobro premešane, vzamemo pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Vanj stresemo maso za kruh in jo enakomerno porazdelimo po pekaču. Pekač pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhaja. Vzhaja naj na mirnem kotičku delovnega pulta. Ni potrebe po tem, da ga dajete poleg toplotnega vira (npr. radiator, topla pečica).

Kruh naj vzhaja približno 60-90 minut, toliko, da se podvoji. Kruh včasih vzhaja hitreje, spet drugič počasneje, zato pri vzhajanju namesto gledanja na uro, raje opazujte kruh kako je narasel.

Medtem, ko kruh vzhaja (proti koncu vzhajanja), vklopimo električno pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacijska peka). Ko se pečica segreje, kruh odkrijemo in ga s pekačem vred potisnemo v ogreto pečico in pečemo 50-60 minut. Kruh je pečen, ko je skorja lepo zapečena. Če niste prepričani, ali je pečen tudi v notranjosti, pa lahko to preverite tako, da vanj zapičite zobotrebec in, ko zobotrebec izvlečete mora biti le-ta suh. Če je na njem kaj testa, peko podaljšajte za nekaj minut, nato pa ponovno preverite ali je kruh pečen.

Ko je kruh pečen (sama ga običajno pečem 55 minut), ga vzamemo iz pečice, denemo iz pekača in odstranimo papir za peko. To naredimo previdno, saj je vse skupaj zelo vroče. Kruh nato nalahno poškropimo z nekaj kapljicami vode (po vrhu) in ga zavijemo v čisto bombažno kuhinjsko krpo (priporočam, da ni oprana z mehčalcem) in ga tako pokritega pustimo, da se počasi ohladi.

Ohlajen domač 100 % ržen kruh narežemo na kose in ga postrežemo kot vsak drug kruh in uživamo v njegovem posebnem okusu, ki nam ga ponuja le ržen kruh.

Uživajte v okusu in rahlosti domačega rženega kruha!

Ljubitelje domačega kruha vabim, da poskusijo tudi:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor