Brezglutenski hlebček
Marsikdo se je spustil v podvig priprave brezglutenskega kruha in ostal, na koncu, razočaran. Tudi sama sem naredila veliko poskusov zato, da sem prišla do popolnega kruha, ki je bil rahel kot oblaček in je imel vse okuse “navadnega” kruha. Recept in pripravo želim deliti z vami.
Pripomočki pa pripravo brezglutenskega hlebčka:
- posoda za mešanje
- pekač
- posoda za vzhajanje
Sestavine za pripravo brezglutenskega hlebčka:
- 500 g brezglutenske moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- sol
- olivno olje
- 500 ml vode
Postopek priprave brezglutenskega hlebčka:
V posodo za mešanje stresemo moko, dodamo suhi kvas in vse skupaj zmešamo. Na sredini naredimo majhno luknjico in dodamo olivno olje. Nato v posodo zlijemo vodo in mešamo.
Testo mešamo toliko časa dokler ne bo gladko. Nikoli ne bo testo tako kot testo belega kruha, vedno bo ostalo zelo lepljivo.
S pomočjo lesene ali plastične lopate testo premestimo v posodo za vzhajanje. Pustimo ga vzhajati približno 2 uri, oziroma dokler se ne poveča za dvakrat.
Testo sedaj, s pomočjo olivnega olja, katerega smo namazali na roke, prestavimo v pekač ter oblikujemo hlebček. Pustimo vzhajati še pol ure in pečemo v pečici na 160 °C približno 45 minut.
Priprava kruha je enostavna. S tem receptom pa se bomo izognili odvečnim kilogramom, saj je brezglutenska moka zdrava in ravno tako okusna kot bela moka!