Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo
Print Friendly, PDF & Email

Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo je rahel, okusen in dolgo ostane svež, ima veliko vlaknin in je zato zdrav za našo prebavo. Polnozrnat kruh, ki mu dodamo črno moko, je lahko sestavni del zdravega obroka in nas nasiti za dlje časa.

Dobro je peči domač kruh, saj domač kruh ne vsebuje konzervansov, barvil, sredstev za dolgo obstojnost. Domač kruh jemo za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo, zato je pomembno, iz kakšne moke in dodatkov je dober kruh pripravljen.

Pripomočki za pripravo polnozrnatega kruha s solno kvasno emulzijo

  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • 500 ml kozarec za vlaganje s pokrovčkom
  • sito za moko
  • skleda
  • kuhalnica
  • žlica
  • pekač velikosti 35 x 40 cm
  • peki papir
  • pečica
  • mrežni podstavek za ohlajanje kruha
  • 2 prtička iz blaga
  • bombažna vrečka ali prtiček za shranjevanje kruha

Sestavine za pripravo polnozrnatega kruha s solno kvasno emulzijo

  • 500 g žitne polnozrnate moke
  • 1000 g črne moke tip 1100
  • 750 ml vode
  • 100 ml olja po želji ( ni obvezno )
  • 1 žlica črne moke za posip pred peko
  • 1 in 1/2  kocke kvasa ( 63 g )
  • 30 g soli
  • 300 ml vode za kvasno emulzijo

Postopek za pripravo polnozrnatega kruha s solno kvasno emulzijo

Solno kvasno emulzijo pripravimo najmanj 6 ur pred peko, običajno pa dan ali dva pred peko kruha, solno kvasno emulzijo postavimo v hladen prostor, ki naj ima 16°C ne sme presegati 20°C.

Za solno kvasno emulzijo potrebujemo 300 ml vode, 30 g soli in 63 g kvasa. Vse naštete sestavine damo v kozarec za vlaganje, pokrijemo kozarec ter ga postavimo v primerno topel prostor. Sestavine v kozarcu se same stopijo, ko so shranjene v hladnem prostoru. 

 

V skledo damo odtehtano presejano črno in polnozrnato moko.

 

Pretresemo kozarec s solno kvasno emulzijo in jo dodamo v skledo k moki, dolijemo tudi ostalo vodo in olje.

Vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, da se suhe moke ne vidi več. Pokrijemo s prtičkom in pustimo testo vzhajati eno uro na sobni temperaturi.

Pekač obložimo s peki papirjem in vzhajano testo preložimo v pekač na peki papir. Testo ponovno pustimo vzhajati 1 uro na sobni temperaturi, da se volumen poveča.

Ko testo za kruh vzhaja že drugič, ga z nožem zarežemo in potresemo z moko. Pripravljeno testo za polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo damo v ogreto ventilatorsko pečico na 220 °C in pečemo 30 minut.

Ko je polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo pečen, ga preložimo na kovinski mrežasti podstavek, da se iz vseh strani enakomerno ohlaja. Kruh ohladimo in shranimo v čisti bombažni vreči ali prtičku in shranimo v hladen prostor.

Kjer je domač kruh na mizi, je pri hiši tudi sreča in zadovoljstvo. Lučka Glaser

Vabim vas, da si ogledate moje recepte za različen domač kruh:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor