Domač kruh kot adventni venček
Ob novoletnih praznikih si vsak doma izdela svoj adventni venček. Kaj pa, če bi spekli svoj kruh, ki spominja nanj? S tem bi zagotovo popestrili svoj praznični jedilnik in gostje bi bili povsem navdušeni. Kombinacija slanega in sladkega kruha je pa pika na i. Pa poglejmo kako izdelati domač kruh kot adventni venček …
Kruh adventni venček – pripomočki:
- večja plastična posoda
- kuhalnica
- tehtnica
- valjar
- okrogel nož za pico ali drugi oster nož
- lopatka ali čopič za premaz
- pekač in peki papir
- pečica
Kruh adventni venček – sestavine:
- 550 g gladke moke + za posip
- 100 g polnozrnate moke
- žlica olja + za namaščenje
- polna žlica medu
- 1 suhi kvas
- žlička soli
- 10 g maka + 10 g za posip
- 600 ml mlačne vode
Kruh adventni venček – postopek:
V plastični posodi najprej s kuhalnico zmešamo suhe sestavine (obe moki, kvas, mak in sol). Pri tem pazite, da se kvas in sol ne dotikata skupaj, saj učinek vzhajanja ne bo tako dober kot, če sestavini primešamo posamično.
Suhim sestavinam primešamo olje in med.
Postopoma dodajamo mlačno vodo ter mešamo s kuhalnico. Ko se sestavine sprijemajo v kepo testa, dodajte še malo vode, da bo testo nekoliko vlažno. Odlepite ga od kuhalnice in mesite z rokami in postopoma dodajajte še malo moke, da bo testo postalo gladko in se bo v celoti odbilo od posode. Zavijte v kuhinjsko krpo in postavite na toplo, da vzhaja 1 uro pa pol.
Delovno površino pomokamo in testo položimo gor. Z valjarjem razvaljamo na kvadrat, ki ga s čopičem ali lopatko namastimo z oljem po celi površini.
Po celotni povšrini stresemo še pest maka ali več (storite po želji) in testo po dolgem razrežemo na pet približno enakih trakov.
Sedaj pričnemo z zvijanjem. Vsak trak posebej zvijemo v spiralo.
Trakove damo en ob drugega in vse skupaj zvijemo v eno veliko spiralo.
Na pekač položimo peki papir in nanj položimo naš kruh, ki ga oblikujemo v krog kakor je izdelan tudi adventni venček. Oba konca na koncu pritisnemo skupaj, da tvori krog.
Po želji še malo maka posujemo po vrhu in položimo v ogreto pečico na 200°C in pečemo 35 minut.
Domač kruh kot adventni venček bo popestril vašo mizo polno ostalih dobrot. Sladkoba medu pa se odlično ujema s slanimi ali sladkimi dodatki. Pojejte ga še toplega, saj je takrat najboljši, kakor vsak kruh. Lepe praznike in dober tek.