Domač slasten čebulni kruh
Print Friendly, PDF & Email

Čebulni kruh je posebna vrsta kruha, ki je ne jemo ravno vsakodnevno, ker ima specifičen okus in gre bolj zraven slanih jedi, toda ravno zaradi tega je nekaj posebnega in odličen tudi kot samostojni prigrizek. Le nekaj razlogov, zakaj pripraviti domač slasten čebulni kruh: ker je njegova priprava zelo preprosta, okus je božanski, kuhinja vam bo prijetno dišala (kljub temu, da nam čebula sicer smrdi, čebulni kruh nadvse prijetno diši) in še in še.

Domač slasten čebulni kruh

Pripomočki za domač čebulni kruh:

  • ponev
  • posoda
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • pekač
  • peka papir
  • kuhinjski robot z nastavki za testo ali pult za gnetenje
  • pečica

Sestavine za slasten čebulni kruh:

  • 2 večji čebuli
  • 1000 g pol-bele moke
  • 650 ml tople vode
  • 40 g svežega kvasa
  • 1 jajce
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 1 in pol čajna žlička soli
  • 1 dl oljčnega olja

Postopek priprave čebulnega kruha:

V posodici najprej nadrobimo kvas, ga zalijemo z malo toplega mleka in moke ter s ščepcem sladkorja. Nato pustimo, da vzhaja.

Domač slasten čebulni kruh Čebuli očistimo in nasekljamo. Nato ju pražimo na ponvi, dokler ne porumeni.

Domač slasten čebulni kruh

V posodo damo moko in na sredi naredimo luknjo.

Domač slasten čebulni kruh

V luknjo stresemo vzhajano zmes s kvasom.

Domač slasten čebulni kruh

Nato dodamo ostale sestavine: ostanek sladkorja in soli, jajce, olje in toplo vodo. Če se zdi testo pregosto, dodamo po potrebi še malo vode.

Domač slasten čebulni kruh

Na koncu dodamo še ohlajeno in prepraženo čebulo.

Domač slasten čebulni kruh

Vse skupaj zmešamo s pomočjo kuhinjskega robota ali gnetemo z rokami, dokler ne dobimo mehko in prožno testo.

Domač slasten čebulni kruh

Posodo s testom pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Pečico nato ugasnemo in testo pustimo pokrito počivati okrog 20 minut. Nato ga damo na pekač, ki smo ga obložili s peka papirjem.

Domač slasten čebulni kruh

Z rokami oblikujemo hlebček ali kakšno drugo poljubno obliko, ki jo prekrijemo s kuhinjsko krpo in spet pustimo počivati vsaj 10 minut.

Domač slasten čebulni kruh

Pred peko kruh premažemo v vodo in vanj zarežemo nekaj črt.

Domač slasten čebulni kruh

Kruh postavimo v pečico na 230 stopinj Celzija in ga pečemo 10 minut, potem temperaturo znižamo na 200 stopinj Celzija in ga pečemo še 20 do 30 minut (odvisno od pečice). Domač čebulni kruh je pečen, ko dobi lepo zlato skorjico.

Domač slasten čebulni kruh

Kruh ovijemo v kuhinjsko krpo in počakamo, da se ohladi. Potem ga narežemo in uživamo v njegovem enkratnem okusu. Poleg ne rabimo praktično nič, saj je kot kakšna sladica, čeprav ni sladek.

Domač slasten čebulni kruhDober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor