Domač slasten čebulni kruh
Čebulni kruh je posebna vrsta kruha, ki je ne jemo ravno vsakodnevno, ker ima specifičen okus in gre bolj zraven slanih jedi, toda ravno zaradi tega je nekaj posebnega in odličen tudi kot samostojni prigrizek. Le nekaj razlogov, zakaj pripraviti domač slasten čebulni kruh: ker je njegova priprava zelo preprosta, okus je božanski, kuhinja vam bo prijetno dišala (kljub temu, da nam čebula sicer smrdi, čebulni kruh nadvse prijetno diši) in še in še.
Pripomočki za domač čebulni kruh:
- ponev
- posoda
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- pekač
- peka papir
- kuhinjski robot z nastavki za testo ali pult za gnetenje
- pečica
Sestavine za slasten čebulni kruh:
- 2 večji čebuli
- 1000 g pol-bele moke
- 650 ml tople vode
- 40 g svežega kvasa
- 1 jajce
- 2 čajni žlički sladkorja
- 1 in pol čajna žlička soli
- 1 dl oljčnega olja
Postopek priprave čebulnega kruha:
V posodici najprej nadrobimo kvas, ga zalijemo z malo toplega mleka in moke ter s ščepcem sladkorja. Nato pustimo, da vzhaja.
Čebuli očistimo in nasekljamo. Nato ju pražimo na ponvi, dokler ne porumeni.
V posodo damo moko in na sredi naredimo luknjo.
V luknjo stresemo vzhajano zmes s kvasom.
Nato dodamo ostale sestavine: ostanek sladkorja in soli, jajce, olje in toplo vodo. Če se zdi testo pregosto, dodamo po potrebi še malo vode.
Na koncu dodamo še ohlajeno in prepraženo čebulo.
Vse skupaj zmešamo s pomočjo kuhinjskega robota ali gnetemo z rokami, dokler ne dobimo mehko in prožno testo.
Posodo s testom pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Pečico nato ugasnemo in testo pustimo pokrito počivati okrog 20 minut. Nato ga damo na pekač, ki smo ga obložili s peka papirjem.
Z rokami oblikujemo hlebček ali kakšno drugo poljubno obliko, ki jo prekrijemo s kuhinjsko krpo in spet pustimo počivati vsaj 10 minut.
Pred peko kruh premažemo v vodo in vanj zarežemo nekaj črt.
Kruh postavimo v pečico na 230 stopinj Celzija in ga pečemo 10 minut, potem temperaturo znižamo na 200 stopinj Celzija in ga pečemo še 20 do 30 minut (odvisno od pečice). Domač čebulni kruh je pečen, ko dobi lepo zlato skorjico.
Kruh ovijemo v kuhinjsko krpo in počakamo, da se ohladi. Potem ga narežemo in uživamo v njegovem enkratnem okusu. Poleg ne rabimo praktično nič, saj je kot kakšna sladica, čeprav ni sladek.