Lepinja
Print Friendly, PDF & Email

Mmmmm … ko po hiši zadiši po domači lepinji. Lepinja je manjši kruhek, z velikimi luknjami. Značilna je za balkansko kuhinjo, lahko jo ponudimo kot kruh ali kot prilogo različnim jedem.

Pripomočki za pripravo lepinje:

  • manjša posoda
  • večja posoda
  • žlica
  • pekač
  • peki papir

Sestavine za pripravo lepinje:

  • 1/2 kocke kvasa
  • 500 g  moke
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • cca 400 ml vode

Postopek priprave lepinje:

V manjši posodi naredimo kvasni nastavek, nadrobimo kvas in mu dodamo sladkor, malo moke in malo mlačne vode. Vse skupaj zmešamo in pustimo vzhajati.

Lepinja-1

V večji posodi zmešamo moko, sol, vzhajan kvasni nastavek in vodo. Masa mora biti bolj tekoča kot za klasičen kruh. Maso vzhajamo.

Lepinja-2

Ko naraste, jo premešamo in še enkrat vzhajamo.

Lepinja-3

V pekač obložen s peki papirjem, s pomočjo zajemalke naredimo kupčke. Mase je za 5 malih lepinj, ali 2 veliki lepinji.

Lepinja-4

Pečemo na 180°C približno 15 minut, tako da se lepo zapečejo. Ko so pečene, jih zavijemo v serviet in ohladimo.

Dober tek.

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor