Lepinja
Mmmmm … ko po hiši zadiši po domači lepinji. Lepinja je manjši kruhek, z velikimi luknjami. Značilna je za balkansko kuhinjo, lahko jo ponudimo kot kruh ali kot prilogo različnim jedem.
Pripomočki za pripravo lepinje:
- manjša posoda
- večja posoda
- žlica
- pekač
- peki papir
Sestavine za pripravo lepinje:
- 1/2 kocke kvasa
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke sladkorja
- cca 400 ml vode
Postopek priprave lepinje:
V manjši posodi naredimo kvasni nastavek, nadrobimo kvas in mu dodamo sladkor, malo moke in malo mlačne vode. Vse skupaj zmešamo in pustimo vzhajati.
V večji posodi zmešamo moko, sol, vzhajan kvasni nastavek in vodo. Masa mora biti bolj tekoča kot za klasičen kruh. Maso vzhajamo.
Ko naraste, jo premešamo in še enkrat vzhajamo.
V pekač obložen s peki papirjem, s pomočjo zajemalke naredimo kupčke. Mase je za 5 malih lepinj, ali 2 veliki lepinji.
Pečemo na 180°C približno 15 minut, tako da se lepo zapečejo. Ko so pečene, jih zavijemo v serviet in ohladimo.
Dober tek.