Kruh brez glutena
Ob vse pogostejših alergijah na različna živila, je pogosta tudi alergija oziroma intoleranca na gluten. Kljub dieti brez glutena, pa se ne rabimo odpovedati kruhu. Sami si lahko spečete puhast bel kruh brez glutena.
Pripomočki za pripravo kruha brez glutena:
- posoda za mešanje
- pekač za peko (sama sem uporabila silikonskega velikosti 10×20)
- žlica
- tehtnica
- posodica
Sestavine za pripravo kruha brez glutena:
- 250 g brezglutenske moke
- 250 ml tople vode
- 1/2 kocke (20g) kvasa
- 1/4 žličke sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 1 žlica olivnega olja
Postopek priprave kruha brez glutena:
V manjšo posodico nadrobimo kvas, mu dodamo sladkor in malo tople vode. Zmešamo, da se raztopi. V večjo posodo stehtamo moko, ji dodamo sol, olivno olje, vodo ter raztopljeno kvasno mešanico. Vse skupaj dobro premešamo z žlico. Zmes je precej pocasta.
Zmes predenemo v silikonski pekač (če uporabljamo klasičen pekač, ga obložimo s peki papirjem).
Pokrijemo in pustimo vzhajat, da naraste dvojno.
Pečemo v pečici ogreti na 200°C približno 45 minut.
Kruh damo iz pekača in ohladimo. Razrežemo ohlajenega in ponudimo z dodatki po okusu.
Dober tek.