Domač rženi kruh s sezamom
Da je ržena moka zelo zdrava, čivkajo že vrabci na strehi. Če mene vprašate, pa je kruh iz ržene moke tudi zelo dober, okusen in s pravo pripravo zadovolji še tako zahtevne brbončice. Poleg tega je prednost rženega kruha tudi ta, da dlje časa ostane svež. Priprava pa je zelo enostavna in ponuja tudi možnost lastne ustvarjalnosti.
Pripomočki za rženi kruh s sezamom
- pečica
- pekač
- peki papir
- plastična posoda
- posoda za merjenje tekočin
- kuhinjska tehtnica
- kuhalnica
Sestavine za rženi kruh s sezamom
- 350 ml vode
- 2 jedilni žlici medu
- 30 g kvasa al 2 zavitka suhega kvasa
- 100 g pšenične moke iz celega zrna
- 400 g ržene moke
- 2 g celih zrn kumine
- 60 g sezamovih semen
- 15 g soli
Priprava rženega kruha s sezamom
Za rženi kruh s sezamom najprej segrejemo vodo in med in tekoči mešanici primešamo kvas.
Vse to prelijemo v posodo, kjer bomo delali testo za kruh, dodamo vse ostale sestavine in dobro pregnetemo.
Testo naj ne bo ne premehko ne pretrdo. Če se vam testo lepi na prste, dodajte po občutku še malo ržene moke.
Tako pripravljeno testo pokrijemo in vzhajamo na 35 stopinjah 30 minut. Medtem pekač obložimo s peki papirjem.
Testo ponovno pregnetemo, ga razdelimo na dva hlebčka in namažemo z mlačno vodo ter potrosimo s sezamovimi semeni. Tako pripravljena ržena hlebčka položimo na pripravljen pekač in ponovno pustimo vzhajati še dodatnih 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rženi kruh s sezamom pečemo v tako segreti pečici približno 30 minut.
Dober tek. 🙂