Domač rženi kruh s sezamom
Print Friendly, PDF & Email

Da je ržena moka zelo zdrava, čivkajo že vrabci na strehi. Če mene vprašate, pa je kruh iz ržene moke tudi zelo dober, okusen in s pravo pripravo zadovolji še tako zahtevne brbončice. Poleg tega je prednost rženega kruha tudi ta, da dlje časa ostane svež. Priprava pa je zelo enostavna in ponuja tudi možnost lastne ustvarjalnosti.

Domači rženi kruh s sezamom

Pripomočki za rženi kruh s sezamom

  • pečica
  • pekač
  • peki papir
  • plastična posoda
  • posoda za merjenje tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • kuhalnica

Domači rženi kruh s sezamom

Sestavine za rženi kruh s sezamom

  • 350 ml vode
  • 2 jedilni žlici medu
  • 30 g kvasa al 2 zavitka suhega kvasa
  • 100 g pšenične moke iz celega zrna
  • 400 g ržene moke
  • 2 g celih zrn kumine
  • 60 g sezamovih semen
  • 15 g soli

Priprava rženega kruha s sezamom

Za rženi kruh s sezamom najprej segrejemo vodo in med in tekoči mešanici primešamo kvas.

Domači rženi kruh s sezamom

Vse to prelijemo v posodo, kjer bomo delali testo za kruh, dodamo vse ostale sestavine in dobro pregnetemo.

Domači rženi kruh s sezamom

Testo naj ne bo ne premehko ne pretrdo. Če se vam testo lepi na prste, dodajte po občutku še malo ržene moke.

Domači rženi kruh s sezamom

Tako pripravljeno testo pokrijemo in vzhajamo na 35 stopinjah 30 minut. Medtem pekač obložimo s peki papirjem.

Domači rženi kruh s sezamom

Testo ponovno pregnetemo, ga razdelimo na dva hlebčka in namažemo z mlačno vodo ter potrosimo s sezamovimi semeni. Tako pripravljena ržena hlebčka položimo na pripravljen pekač in ponovno pustimo vzhajati še dodatnih 30 minut.

Domači rženi kruh s sezamom

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rženi kruh s sezamom pečemo v tako segreti pečici približno 30 minut.

Domači rženi kruh s sezamom

 

Namig
Rženi kruh lahko oblikujemo tudi v štručke, žemljice ali v kakršne koli vam ljube oblike. Namesto sezamovih semen lahko uporabimo tudi druge vrste semen, orehe … Za še boljši okus lahko dodamo še 2 čajni žlički janeževih semen.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor