Najboljši goveji golaž
Obstaja ogromno variacij govejega golaža, a le en je najboljši goveji golaž. 🙂 Res sem jih poskusila malo morje. Enkrat so mi dobro uspeli, drugič slabše. Potem pa sem poskusila takšen golaž, ki je zame res najboljši, saj vedno uspe – je ravno dovolj gost, omaka je božanska, lepo začinjena, meso je mehko, barva pa je lepa, živa in privlačna. V njem ni nobene moke, kar mi je še posebej všeč!
Pripomočki za pripravo govejega golaža:
- srednje velik lonec
- manjši lonec
- štedilnik
- kuhalnica
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
Goveji golaž – sestavine za pripravo:
- 500 g govejega mesa
- 500 g čebule
- 2 do 3 žlički mlete sladke rdeče paprike
- pol žličke kumine
- 3 do 5 žlic paradižnikove omake
- malo sesekljanega peteršilja (svežega ali suhega)
- pol žličke soli
- ščepec popra in bazilike
- 1 dl rdečega vina
- okoli 1 l vroče vode (po potrebi manj ali več)
- 3 kosi lovorjevega lista
- malo olja
Postopek priprave govejega golaža:
Čebulo očistimo, operemo in sesekljamo na drobno. V loncu segrejemo olje in na njem pražimo čebulo. Pomembno je, da čebula čim bolj razpade. Ko že omehča, dodamo malo vode in mešamo. Ta postopek naj kar traja okoli 20 minut. Zelo pa je treba paziti, da se čebula ne prismodi. Kdor želi, lahko tu doda še sesekljan česen.
Nato dodamo mleto sladko papriko, lovor, peteršilj, kumino in premešamo.
Nato dodamo meso, narezano na manjše kocke (kdor ima rad, lahko tudi večje, mi imamo raje drobne).
Zalijemo z vinom in vročo vodo ter premešamo. Bolje je dodati najprej malo manj vode in jo potem po potrebi dodajati, kot naenkrat vsuti veliko vode, zaradi česar je lahko golaž preredek.
Na zmernem ognju kuhamo približno eno uro in pol, po potrebi dodajamo vodo. Nato dodamo paradižnikovo omako, sol, poper in baziliko. Premešamo in kuhamo še 15 do 20 minut. Golaž je končan, ko je meso v njem mehko.
Goveji golaž z manj kalorijami
Golaž nato pokrijemo in pustimo na štedilniku, da se vsi okusi prepojijo. In najboljši goveji golaž je pripravljen. Zraven se odlično prileže polenta, nekateri pa imajo raje njoke ali pire krompir. Idej je veliko, najpomembneje je, da je golaž odličen. Dober tek! 🙂
Kako da se spremeni od rumene/rdeckaste barve v zelo temno rjavo (zadne dve slike)?
Pozdravljeni,
na tisti fotografiji je bliskavica naredila svoje; sicer je barva vseskozi podobna. 🙂