Odlični burger kruhki
Print Friendly, PDF & Email

Hamburgerji spadajo bolj med ulično hrano, vendar prav z velikim tekom se ga bodo lotili vaši domači, če ga boste pripravili doma in pri tem uporabili resnično odličen recept za bruger kruhke v obliki bombetk. Idealni so za razna druženja, še posebno dobrodošli so na otroških zabavah. Burger kruhki po tem receptu vam obljubljajo resnično pravi gurmanski užitek. So puhasto mehki, skorjica ni hrustljava, temveč povsem mehka, takšna kot mora biti. Okus slano – sladek, struktura testa puhasta, vendar še vedno polna in  daleč od plastičnega okusa.

Odlični burger kruhki – pripomočki:

  • tehtnica
  • kuhinjski robot (ni obvezno)
  • posoda za testo
  • veliki pekač od pečice
  • peki papir
  • čopič za premaz bombetk

Odlični burger kruhki – sestavine:

Za 6 burger kruhkov oz. bombetk

  • 500 g namenske moke za kvašeno pecivo (lahko tudi gladka moka)
  • 7 g (1 vrečica) suhega kvasa ali 1/2 kocke svežega kvasa
  • 150 ml mlačne vode
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 100 ml olja
  • 40 g sladkorja
  • 5 g soli

In še:

  • voda za premaz bombetk
  • sezam za posip

Odlični burger kruhki – postopek:

V posodo za testo odmerimo najprej vse suhe sestavine in jih premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine in s pomočjo kuhinjskega robota testo temeljito pregnetemo. Sama najraje uporabljam suhi kvas. Če bomo uporabili sveži kvas, najprej naredimo kvasec, nato naprej vse enako.

Če bomo testo gnetli ročno, to naredimo res temeljito. Testo je zelo mehko. Verjetno bi lahko za gnetenje testa uporabili tudi električni mikser z nastavki za mešanje testa.

Dobro pregneteno testo pustimo v posodi in ga prekrijemo s krpo. Posodo postavimo na toplo in mirno mesto ter pustimo, da vzhaja približno 1 uro oz. tako dolgo, da podvoji volumen.

Nato delovno površino rahlo pomokamo in testo ročno še enkrat pregnetemo. Testo je zelo voljno in mehko, vendar se ne prijema rok.

Testo stehtamo in ga razdelimo na 6 enakih kupčkov. Pri meni je en tehtal 158 g, kasneje pečen 145 g.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj prenesemo lepo oblikovane burger bombetke in jih pustimo vzhajati še pol ure. Tik pred peko jih s čopičem premažemo z mlačno vodo.

Po vrhu posipamo sezamova semena.

Burger kruhke pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija, zgornji in spodnji greleci, klasične peke, 13 do 15 minut oz. odvisno od pečice. Jaz sem jih pekla 14 minut. Pečene vzamemo iz pečice in jih damo na rešetko, da se ohladijo.

Preostane nam samo še, da jih obložimo in uživamo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor