Domače lepinje
Lepinje so posebna zvrst kruha, ki se izredno podajo k jedem iz žara. Primerne so tudi za kebab in tudi hamburger ali kar za sendvič. Tiste, ki jih kupimo, so običajno že presušene. Domače lepinje so mamljivega vonja in najboljše so še tople.
Domače lepinje – pripomočki:
- tehtnica
- stroj za gnetenje (ni obvezno)
- skodelica
- pekač
Domače lepinje – sestavine:
Za 6 lepinj
- 600 g mehke moke
- 1/2 kocke svežega kvasa ali 1 vrečka suhega
- ščep sladkorja
- 180 ml mlačnega mleka
- 180 ml mlačne vode
- 6 žlic jogurta
- 1 žlička soli
Domače lepinje – postopek:
Odtehtamo moko in jo presejemo v posodo v kateri bomo gnetli testo. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec (voda, kvas in ščep sladkorja). Pustimo da kvasec naraste.Nato dodamo vse ostale sestavine in zgnetemo testo, ki je bolj mehko, zato ga je fino gnesti s strojem, lahko tudi z električnim mikserjem s spiralastimi metlicami. Ko se testo loči od posode, je dovolj pregnetemo. Gnetemo vsaj 5 minut ali več.
Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati, da podvoji volumen.
Delovni površino konkretno pomokamo, da se nam ne bo prijemalo prstov in testo razdelimo na 6 enakih kosov in vsakega malo pregnetemo ter s prsti stisnemo in razvlečemo v krog. Na sredini testa ne stiskamo preveč, kajti ravno sredina je tista, ki se bo med peko najbolj dvignila in napihnila. Ni pomembno, če niso vsi enakih oblik.
Med tem se nam je že pečica vključno s pekačem (obvezno) segrela pri temperaturi 250 stopinj Celzija. Pekača nam ni potrebno mastiti, ne potrebujemo niti peki papirja, kajti pekač je tako razbeljen, da prepreči vsako sprijemanje. S pomokanimi rokami prenesemo lepinjo v razbeljen pekač. Lepinj ne škropimo, prav tako jih z ničemer ne premažemo.
Nekje na polovici pečenja se bo lepinja na sredini napihnila. Včasih se zgodi, da se kakšna ne in nič zato, ker je tudi uporabna. Pečemo cca. 8 minut. Predenemo jih v košaro in jih pokrijemo s krpo, da ostanejo tople in mehke.
Najbolje jih je speči tik pred uporabo, kajti takrat so najboljše.
Uporabimo jih lahko na piknikih za čevapčiče, pleskavice ali za hamburger.
Idealne so tudi za pripravo kebaba in tudi sendvičev.
Dober tek!