100 % ajdov kruh brez kvasa
Print Friendly, PDF & Email

100 % ajdov kruh, pa še brez kvasa? Ja! Pa še odličen je za povrh. Pristnega okusa po ajdovi moki in zelo rahel. Priprava pa je zelo enostavna, v le nekaj korakih.

Ajdovo moko, ki je brez glutena, običajno mešamo z belo ali katero drugo moko. Poleg tega jo praviloma pri peki peki kruha tudi poparimo. V tem receptu to povsem izpustimo. Kruh pa je kljub temu odličen, pravzaprav še boljši, saj dobimo res intenzivno barvo in okus kruha. Po želji mu lahko primešamo še orehe, ni pa nujno. Po želji.

Recept mi je zaupala prijateljica, jaz sem ga dodelala še malo po svoje in mu dodala par sestavin in detajlov pri pripravi … tukaj je, recept za mehak in rahel 100% ajdov kruh brez kvasa in gnetenja.

Pripomočki za 100% ajdov kruh brez kvasa

  • skleda za pripravo testa
  • ožji pekač (moj je velikosti 25*11 cm, višina 9)
  • papir za peko
  • cedilo
  • električni mešalnik
  • tehtnica
  • žlica in žlička
  • pečica
  • rešetka za ohlajanje
  • kuhinjska krpa, ki ni oprana z mehčalcem

Sestavine za 100 % ajdov kruh brez kvasa

Za okoli 700 g ajdovega kruha:

  • 280 g ajdove moke
  • 500 g navadnega tekočega jogurta
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1/2 čajne žličke sodebikarbone
  • 1/2 čajne žličke soli oz. po okusu

In še (po želji):

  • pest orehovih jedrc (cca. 50 g)

Priprava 100% ajdovega kruha brez kvasa

Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C (ventilacija).
Pekač obložimo s papirjem za peko. Uporabite lahko katerikoli pekač, samo da je daljši in ožji. Višjega kot boste uporabili, višji bo kruh, ki pa med peko tudi samo od sebe lepo naraste.

Stehtamo ajdovo moko (280 g) in jo s cedilom presejemo v posodo, v kateri bomo pripravili testo za ajdov kruh. Dodamo še tekoč jogurt (500 g), pol žličke soli in pol žličke sodebikarbone ter žlico olivnega olja.

Vse sestavine za ajdov kruh brez kvasa s pomočjo električnega mešalca z nastavki za gnetenje dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Mešamo lahko tudi ročno. Po želji lahko sedaj dodamo tudi orehova jedrca, ki jih prav tako vmešamo (kar ročno) v testo.
Testo prelijemo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko in ga porazdelimo po njem. Ajdov kruh brez kvasa pečemo v že ogreti pečici na 180 °C (ventilacija) 40-45 minut. Čas peke je odvisen od moči vaše pečice, a je bliže 45 minutam. Če niste prepričani, ali je kruh pečen, lahko vanj zapičite zobotrebec in, ko le-tega izvlečete, mora biti suh. Če bi na njem ostala sled testa, čas peke za nekaj minut podaljšajte.

Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga 1-3 minute pustimo v pekaču, nato pa ga s papirjem za peko vred dvignemo iz pekača, mu odstranimo papir za peko in ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo, ki pa naj ne bo oprana z mehčalcem in tako zavit 100% ajdov kruh brez kvasa pustimo, da se počasi ohlaja. Za enakomernejše ohlajanje zavit ajdov kruh postavimo na rešetko.

Ohlajenega narežemo na rezine in uživamo v okusu.

In, ker je domač kruh najboljši, vabim, da preizkusite tudi:

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 93 Povprečno: 4.1]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor