Kruh tiger
Print Friendly, PDF & Email

Kruh tiger je s svojim atraktivnim videzom deležen mnogih pogledov in občudovanj. Je odličen dodatek na zabavah, piknikih, rojstnih dnevih …. Kruh lahko spečemo iz katerekoli moke.

Kruh tiger – pripomočki:

  • električni robot (ni obvezno)

Kruh tiger – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 6 hlebčkov

Testo:

  • 500 g moke 0 (ali katerekoli druge)
  • 200 ml mlačne vode
  • 130 ml mlačnega mleka
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 7 g suhega kvasa (1 vrečica)

Premaz:

  • 140 ml tople vode
  • 7 g suhega kvasa (1 vrečica)
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 150 g riževe moke

Kruh tiger – postopek:

Priporočam uporabo moke tip 0 ali 00, katere so namenjene testu za močno vzhajanje. Drugače pa lahko uporabimo katerekoli moko, v bistvu uporabimo takšno, iz katere radi pečemo kruh. Odmerimo vse sestavine in zgnetemo testo. Če imamo robota, mešamo nanj približno 5 minut. Lahko pa gnetemo ročno, vendar čas gnetenja podvojimo. Testo pustimo eno uro vzhajati.

Ko je testo naraslo in podvojilo volumen, naredimo iz njega 6 enako težkih kupčkov. Moji kupčki so tehtali 145 g. Kupčke testa oblikujemo v okrogle hlebčke, podobno kot krofe. Hlebčke polagamo v pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem. Do peke naj vzhajajo 25 minut.

Sedaj vklopimo pečico na 180 stopinj Celzija, ventilacijo in med tem, ko se pečica ogreva in ko hlebčki vzhajajo, se lotimo kvasnega premaza. V skodelici zmešamo toplo vodo, kvas, sol, sladkor in olje. Nato dodamo riževo moko in vse temeljito premešamo, da dobimo enotno, gladko zmes.

Premaz iz kvasa in riževe moke naj bo ravno prav gost, nekako tako kot mlečni gres ali kot še vroč puding. Nato z žlico nanesemo premaz na vsak hlebček posebej.  Premaz z žlico po vrhu hlebčka razporedimo in nato pustimo, da sam spolzi po hlebčku navzdol. Na en hlebček gre približno 2 žlici premaza. Namaz naj bo kar izdaten, če ga bo premalo, ne bo lepega vzorčka. Premaza je ravno dovolj za vseh 6 hlebčkov.

Riževa moka ne vsebuje glutena in zato tudi ne vzhaja. Ko premazani hlebčki med peko vzhajajo, rižev premaz pa ne, zato posledično razpoka in naredi prelep vzorec na hlebčkih.

Tako premazane hlebčke damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, z uporabo ventilacije. Pečemo jih približno 25 minut oz. odvisno od pečice. Razpokan premaz naj dobi malo temnejšo barvo. Nato hlebčke vzamemo iz pekača in jih pustimo na rešetu, da se ohladijo.

Rižev premaz naredi kruh še bolj hrustljav in še bolj slasten.

Naj vam tekne!

 

 

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor