Pirin kruh brez gnetenja in vzhajanja
Skoraj ni junaka, ki ne bi maral domačega kruha, a navadno ga redko naredimo, ker si moramo vzeti čas za gnetenje, vzhajanje itd. No, zdrav pirin kruh brez gnetenja in vzhajanja bo prihranil čas, saj ga ni treba gnesti niti vzhajati in gre lahko takoj v pečico. Od samega začetka do pečenega kruha, po katerem bo dišalo naokoli, boste rabili (vključno s peko) 75 minut. To je 100% zdrav pirin kruh brez gnetenja in vzhajanja, saj nima kvasa. Poskusite ga!
Pripomočki za pirin kruh:
- posoda za mešanje
- kuhalnica
- pekač za kruh
- peka papir
Sestavine za pirin kruh:
- 500 g pirine moke
- 1,5 čajne žličke soli
- 1 jušna žlica oljčnega olja
- 4 dl mineralne vode
- 3/4 vrečke bio pecilnega praška (iz vinskega kamna)
- 2 jušni žlici lanenih semen
- 2 jušni žlici sezamovih semen
Postopek za pripravo pirinega kruha:
Vse sestavine damo v posodo.
Vse sestavine s pomočjo kuhalnice združimo v enotno zmes. Lahko si pomagamo tudi z rokami, a ni ga treba gnesti. Po potrebi, če je zmes preredka, dodamo še malo moke.
Pekač obložimo s peka papirjem in nanj položimo zmes. Poravnamo s pomočjo kuhalnice in po želji zarežemo črte.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija in kruh postavimo vanjo. Pečemo 55 do 60 minut. Ko dobi kruh lepo rjavo skorjo, je gotov. Prestavimo ga na pult in zavijemo v kuhinjsko krpo, da se ne suši.
Takšen je pirin kruh brez gnetenja in vzhajanja v prerezu. Mmm, v kuhinji že diši po domačem in zdravem, zato ne izgubljajmo časa in se lotimo dela oz. jela. 🙂
Dober tek!