Svinjski zrezki v naravni omaki
Print Friendly, PDF & Email

Mehki svinjski zrezki v naravni omaki so okusno in hitro pripravljeno kosilo. Za pripravo ne potrebujete nobenega posebnega kuharskega znanja niti veliko sestavin. Preprosto in okusno, poskusite!

svinjski-zrezki-v-naravni-omaki (13)

Pripomočki za pripravo svinjskih zrezkov v naravni omaki:

  • deska in nož za rezanje (če vam bo zrezke že narezal mesar potrebujete le desko)
  • tolkalo za meso
  • ponev oz. nižja posoda s pokrovom
  • globok krožnik, pokrovka
  • kuhalnica
  • jedilna žlica
  • merilnik tekočin
  • prijemalka
  • štedilnik

Sestavine za pripravo svinjskih zrezkov v naravni omaki:

(za 4 osebe)

  • 4 svinjski zrezki
  • sol in poper po okusu
  • šopek svežega, nasekljanega peteršilja (ali 1 jedilna žlica posušenega)
  • 1 zelenjavna jušna osnova (najbolje domača)
  • 1 zvrhana jedilna žlica bele ostre moke
  • 5 dl vode
  • 1 kocka kokosove masti (ali maščobe, ki jo sicer uporabljate)

Postopek priprave svinjskih zrezkov v naravni omaki:

Najprej narežemo zrezke (ali za to poprosimo že mesarja), nato zrezke s pomočjo tolkala za meso dobro potolčemo z obeh strani, nato pa svinjske zrezke solimo in popopramo po okusu.

svinjski-zrezki-v-naravni-omaki (2)

V nižji posodi stopimo kocko kokosove masti in počakamo, da se segreje. Na njej nato na hitro z obeh strani popečemo svinjske zrezke (cca.1-2 minuti na stran). Zrezke obračajte s pomočjo prijemalke. Kajti, če jih boste obračali z vilico, jih boste s tem prebodli in zrezki ne bodo več tako sočni.

Ko so svinjski zrezki popečeni z obeh strani, jih vzamemo iz posode in položimo na krožnik, ter jih pokrijemo (sama popečene zrezke odložim v globok krožnik, ki ga pokrijem s pokrovko).

svinjski-zrezki-v-naravni-omaki

Maščobi, ki je ostala v posodi dodamo ostro moko in jo prepražimo tako, da postane zlato rjava. Nato dolijemo vodo. Dolijte toliko vode, da bo omaka takšne gostote, kot si želite. Sama dolijem cca. 0,5 l vode (včasih tudi malce več). In vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine povežejo in da ne ostanejo grudice.

svinjski-zrezki-v-naravni-omaki-1

Dodamo zelenjavno jušno osnovo in svež, nasekljan peteršilj (ali posušenega). Premešamo in pustimo, da nalahno vre 2-3 minute.

svinjski-zrezki-v-naravni-omaki (8)

Nato svinjske zrezke vrnemo nazaj v naravno omako, ki smo jo ravnokar pripravili.

svinjski-zrezki-v-naravni-omaki (9)

Svinjske zrezke v naravni omaki kuhamo v pokriti posodi, ob zmernem vrenju toliko časa, da zrezki postanejo mehki. Sama jih kuham nekje 30-45 minut.

V kolikor bi se vam naravna omaka zdela pregosta, ji lahko tudi med samim kuhanjem dolijete še malo vode.

Svinjske zrezke postrežemo poleg poljubne priloge, najbolj pa teknejo skupaj s pire krompirjem ali pa skutinimi svaljki in seveda solato.

svinjski-zrezki-v-naravni-omaki (1)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 94 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor