Puhasti skutini kruhki
Print Friendly, PDF & Email

Puhasti skutini kruhki ne vsebujejo kvasa, zato ni potrebno čakati, da vzhajajo. So izredno mehki in puhasti. S puhastimi skutinimi kruhki lahko postrežemo za zajtrk, kosilo ali večerjo. So nadvse priročni v primeru, da nam zmanjka kruha, saj jih pripravimo zelo hitro. Namažemo si jih lahko z marmelado ali pa jih pojemo poleg golaža, mineštre, …

puhasti-skutini-kruhki

Puhasti skutini kruhki – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • ročna metlica za stepanje
  • plastična posoda
  • ročni mešalnik z nastavki za stepanje in gnetenje
  • valjar
  • pekač
  • peki papir
  • nož za pico ali oster navaden kuhinjski nož
  • pečica (navadna)

Puhasti skutini kruhki – sestavine:

(za 12 kruhkov)

  • 250 g gladke moke
  • 250 g pasirane skute
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • ščep sladkorja
  • 1 paket (12 g) pecilnega praška

Puhasti skutini kruhki – priprava:

Odtehtamo in pripravimo si vse sestavine. V moko z metlico za stepanje ali žlico vmešamo pecilni prašek.

puhasti-skutini-kruhki

V plastično posodo damo skuto, jajce, sol in sladkor ter z ročnim mešalnikom z metlicami za stepanje zmešamo v homogeno zmes.

puhasti-skutini-kruhki

Dodamo moko, v katero smo predhodno vmešali pecilni prašek ter pregnetemo z ročnim mešalnikom – tokrat z nastavki za gnetenje. Gnetemo toliko časa, da dobimo mehko, enotno testo.

puhasti-skutini-kruhki

Testo s pomokanimi rokami prestavimo na izdatno pomokamo delovno površino. Z roko testo rahlo sploščimo in pomokamo. Testo z valjarjem razvaljamo na velikost približno 24 × 24 cm, nato ga prestavimo ga na pekač.

Nasvet
Ta kruh pripravim večkrat in ugotovila sem, da je najbolje in najenostavneje, če ga razvaljam na listu peki papirja, ki ga izdatno pomokam. Testo se tako zagotovo ne bo prijelo na pult in še lažje ga bo prestaviti na pekač.

puhasti-skutini-kruhki

Z nožem za pico ali ostrim kuhinjskim nožem ga razrežemo na 12 – 16 kosov in ga damo peči v predhodno ogreto pečico (navadna) na 200 °C. Puhaste skutine kruhke pečemo 15 minut. Ko so pečni, jih vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetkah.

puhasti-skutini-kruhki

Postrežemo jih lahko zjutraj (sveže pečeni so najslajši) z marmelado, maslom, … ali pa jih postrežemo poleg golaža, raznih minešter, juh in obar. Tudi k solatam se lepo podajo.

puhasti-skutini-kruhkiPoskusite tudi:

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 27 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor