Puhasti skutini kruhki
Puhasti skutini kruhki ne vsebujejo kvasa, zato ni potrebno čakati, da vzhajajo. So izredno mehki in puhasti. S puhastimi skutinimi kruhki lahko postrežemo za zajtrk, kosilo ali večerjo. So nadvse priročni v primeru, da nam zmanjka kruha, saj jih pripravimo zelo hitro. Namažemo si jih lahko z marmelado ali pa jih pojemo poleg golaža, mineštre, …
Puhasti skutini kruhki – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- ročna metlica za stepanje
- plastična posoda
- ročni mešalnik z nastavki za stepanje in gnetenje
- valjar
- pekač
- peki papir
- nož za pico ali oster navaden kuhinjski nož
- pečica (navadna)
Puhasti skutini kruhki – sestavine:
(za 12 kruhkov)
- 250 g gladke moke
- 250 g pasirane skute
- 1 jajce
- ščep soli
- ščep sladkorja
- 1 paket (12 g) pecilnega praška
Puhasti skutini kruhki – priprava:
Odtehtamo in pripravimo si vse sestavine. V moko z metlico za stepanje ali žlico vmešamo pecilni prašek.
V plastično posodo damo skuto, jajce, sol in sladkor ter z ročnim mešalnikom z metlicami za stepanje zmešamo v homogeno zmes.
Dodamo moko, v katero smo predhodno vmešali pecilni prašek ter pregnetemo z ročnim mešalnikom – tokrat z nastavki za gnetenje. Gnetemo toliko časa, da dobimo mehko, enotno testo.
Testo s pomokanimi rokami prestavimo na izdatno pomokamo delovno površino. Z roko testo rahlo sploščimo in pomokamo. Testo z valjarjem razvaljamo na velikost približno 24 × 24 cm, nato ga prestavimo ga na pekač.
Z nožem za pico ali ostrim kuhinjskim nožem ga razrežemo na 12 – 16 kosov in ga damo peči v predhodno ogreto pečico (navadna) na 200 °C. Puhaste skutine kruhke pečemo 15 minut. Ko so pečni, jih vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetkah.
Postrežemo jih lahko zjutraj (sveže pečeni so najslajši) z marmelado, maslom, … ali pa jih postrežemo poleg golaža, raznih minešter, juh in obar. Tudi k solatam se lepo podajo.
Uživajte v okusih!