Odličen kruh na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Kruh, ki je pripravljen zelo hitro, brez vzhajanja. Resnično na hitro, a je še vedno izjemno okusen. Hrustljav na zunaj in mehak od znotraj.

Ta odličen kruh na hitro spečem, ko sem v stiski s časom in nikoli me še ni razočaral. Poskusite ga pripraviti tudi vi. Spečete ga lahko iz katerekoli moke. Zgolj bele, pirine, ržene, … Sama sem tokrat kombinirala pirino polnozrnato in pirnino belo (v razmerju: 3:2). Tudi del vode (ali celoto) lahko zamenjate z mlekom in tako pripravite mlečni kruh. Pripravljen je brez večjega packanja vse se naredi v eni posodobi in v nekaj minutah je iz moke že pripravljeno testo za ta sila enostaven, a okusen kruh, ki ga samo še denemo v pekač in … le še pečica mora narediti svoje in odličen kruh je tu.

Pa poglejmo kako enostavno je …

Pripomočki za kruh na hitro

  • cedilo
  • merilnik tekočin
  • žlica
  • posoda za pripravo testa
  • električni mešalnik z gnetilkami za testo ali kuhalnica
  • papir za peko
  • pekač (poljubno velik)
  • pečica
  • čista bombažna kuhinjska krpa, ki naj ne bo oprana z mehčalcem

Sestavine za odličen kruh na hitro

Za okoli 900 g kruha:

  • 500 g poljubne moke
  • cca. 20 g svežega kvasa (1/2 kocke)
  • 1 čajna žlička soli
  • ščep sladkorja
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 3 dl tople vode

Priprava odličnega kruha na hitro

Najprej odmerimo moko in jo stehtamo. Lahko izberete navadno belo, polnozrnato pšenično, polnozrnato pirino, črno, rženo, …. Jaz sem tokrat izbrala kombinacijo 300 g polnozrnate pirine moke in 200 g bele pirine moke.

Moko nato presejemo v skledo, v kateri bomo pripravili testo za kruh na hitro. Ta korak je zelo pomemben in ga nikar ne preskočite.

Ko smo moko presejali, na sredini naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, mu dodamo ščep sladkorja in dolijemo malo tople vode (od celote 3 dl), malo ‘zagrebemo’ z moko in pustimo stati 5-10 minut, da kvas začne delovati. Nato (najbolje, da kar med mešanjem) dolijemo še preostalo moko in olivno olje. Nekje na sredini dodamo še sol. Mešamo z mešalnikom ali kuhalnico. Seveda lahko zamesite tudi na roke.

Če boste kruh delali s suhim kvasom, samo enostavno vse sestavine odmerite v posodo in zamesite testo.

Ko je testo že postalo kepa, je najbolje, da ga do konca zgnetemo z rokami in hkrati oblikujemo poljubno obliko. Lahko je hlebec, lahko štruca. Oblikovan kruh položimo na (ali v mojem primeru: v) pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečete lahko tudi na klasičnem pekaču, tistem, ki pride s pečico.

Sedaj pekač s kruhom potisnemo v pečico, ki jo šele sedaj vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija) in kruh pečemo približno 35 minut (štejemo čas od trenutka ko smo kruh potisnili v ne-ogreto pečico).

Po 35 minutah je kruh pečen, vzamemo ga iz pečice in ga nalahno poškropimo z vodo in ga pustimo v pekaču nekaj minut (5-10), da se malenkost ohladi. Medtem čez poveznemo čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem).
Po nekaj minutah kruh vzamemo iz pekača, odstranimo papir za peko in ga zavijemo v krpo ter pustimo, da se ohladi.

Ohlajenega (ali še malenkost mlačnega) narežemo na rezine in postrežemo.

Ljubitelje domačega kruha vabim, da poskusijo tudi:

Dober tek!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor