Odličen kruh na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Kruh, ki je pripravljen zelo hitro, brez vzhajanja. Resnično na hitro, a je še vedno izjemno okusen. Hrustljav na zunaj in mehak od znotraj.

Ta odličen kruh na hitro spečem, ko sem v stiski s časom in nikoli me še ni razočaral. Poskusite ga pripraviti tudi vi. Spečete ga lahko iz katerekoli moke. Zgolj bele, pirine, ržene, … Sama sem tokrat kombinirala pirino polnozrnato in pirnino belo (v razmerju: 3:2). Tudi del vode (ali celoto) lahko zamenjate z mlekom in tako pripravite mlečni kruh. Pripravljen je brez večjega packanja vse se naredi v eni posodobi in v nekaj minutah je iz moke že pripravljeno testo za ta sila enostaven, a okusen kruh, ki ga samo še denemo v pekač in … le še pečica mora narediti svoje in odličen kruh je tu.

Pa poglejmo kako enostavno je …

Pripomočki za kruh na hitro

  • cedilo
  • merilnik tekočin
  • žlica
  • posoda za pripravo testa
  • električni mešalnik z gnetilkami za testo ali kuhalnica
  • papir za peko
  • pekač (poljubno velik)
  • pečica
  • čista bombažna kuhinjska krpa, ki naj ne bo oprana z mehčalcem

Sestavine za odličen kruh na hitro

Za okoli 900 g kruha:

  • 500 g poljubne moke
  • cca. 20 g svežega kvasa (1/2 kocke)
  • 1 čajna žlička soli
  • ščep sladkorja
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 3 dl tople vode

Priprava odličnega kruha na hitro

Najprej odmerimo moko in jo stehtamo. Lahko izberete navadno belo, polnozrnato pšenično, polnozrnato pirino, črno, rženo, …. Jaz sem tokrat izbrala kombinacijo 300 g polnozrnate pirine moke in 200 g bele pirine moke.

Moko nato presejemo v skledo, v kateri bomo pripravili testo za kruh na hitro. Ta korak je zelo pomemben in ga nikar ne preskočite.

Ko smo moko presejali, na sredini naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, mu dodamo ščep sladkorja in dolijemo malo tople vode (od celote 3 dl), malo ‘zagrebemo’ z moko in pustimo stati 5-10 minut, da kvas začne delovati. Nato (najbolje, da kar med mešanjem) dolijemo še preostalo moko in olivno olje. Nekje na sredini dodamo še sol. Mešamo z mešalnikom ali kuhalnico. Seveda lahko zamesite tudi na roke.

Ko je testo že postalo kepa, je najbolje, da ga do konca zgnetemo z rokami in hkrati oblikujemo poljubno obliko. Lahko je hlebec, lahko štruca. Oblikovan kruh položimo na (ali v mojem primeru: v) pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečete lahko tudi na klasičnem pekaču, tistem, ki pride s pečico.

Sedaj pekač s kruhom potisnemo v pečico, ki jo šele sedaj vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija) in kruh pečemo približno 35 minut (štejemo čas od trenutka ko smo kruh potisnili v ne-ogreto pečico).

Po 35 minutah je kruh pečen, vzamemo ga iz pečice in ga nalahno poškropimo z vodo in ga pustimo v pekaču nekaj minut (5-10), da se malenkost ohladi. Medtem čez poveznemo čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem).
Po nekaj minutah kruh vzamemo iz pekača, odstranimo papir za peko in ga zavijemo v krpo ter pustimo, da se ohladi.

Ohlajenega (ali še malenkost mlačnega) narežemo na rezine in postrežemo.

Ljubitelje domačega kruha vabim, da poskusijo tudi:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor