Odličen kruh na hitro
Kruh, ki je pripravljen zelo hitro, brez vzhajanja. Resnično na hitro, a je še vedno izjemno okusen. Hrustljav na zunaj in mehak od znotraj.
Ta odličen kruh na hitro spečem, ko sem v stiski s časom in nikoli me še ni razočaral. Poskusite ga pripraviti tudi vi. Spečete ga lahko iz katerekoli moke. Zgolj bele, pirine, ržene, … Sama sem tokrat kombinirala pirino polnozrnato in pirnino belo (v razmerju: 3:2). Tudi del vode (ali celoto) lahko zamenjate z mlekom in tako pripravite mlečni kruh. Pripravljen je brez večjega packanja vse se naredi v eni posodobi in v nekaj minutah je iz moke že pripravljeno testo za ta sila enostaven, a okusen kruh, ki ga samo še denemo v pekač in … le še pečica mora narediti svoje in odličen kruh je tu.
Pa poglejmo kako enostavno je …
Pripomočki za kruh na hitro
- cedilo
- merilnik tekočin
- žlica
- posoda za pripravo testa
- električni mešalnik z gnetilkami za testo ali kuhalnica
- papir za peko
- pekač (poljubno velik)
- pečica
- čista bombažna kuhinjska krpa, ki naj ne bo oprana z mehčalcem
Sestavine za odličen kruh na hitro
Za okoli 900 g kruha:
- 500 g poljubne moke
- cca. 20 g svežega kvasa (1/2 kocke)
- 1 čajna žlička soli
- ščep sladkorja
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 3 dl tople vode
Priprava odličnega kruha na hitro
Najprej odmerimo moko in jo stehtamo. Lahko izberete navadno belo, polnozrnato pšenično, polnozrnato pirino, črno, rženo, …. Jaz sem tokrat izbrala kombinacijo 300 g polnozrnate pirine moke in 200 g bele pirine moke.
Moko nato presejemo v skledo, v kateri bomo pripravili testo za kruh na hitro. Ta korak je zelo pomemben in ga nikar ne preskočite.
Ko smo moko presejali, na sredini naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, mu dodamo ščep sladkorja in dolijemo malo tople vode (od celote 3 dl), malo ‘zagrebemo’ z moko in pustimo stati 5-10 minut, da kvas začne delovati. Nato (najbolje, da kar med mešanjem) dolijemo še preostalo moko in olivno olje. Nekje na sredini dodamo še sol. Mešamo z mešalnikom ali kuhalnico. Seveda lahko zamesite tudi na roke.
Če boste kruh delali s suhim kvasom, samo enostavno vse sestavine odmerite v posodo in zamesite testo.
Ko je testo že postalo kepa, je najbolje, da ga do konca zgnetemo z rokami in hkrati oblikujemo poljubno obliko. Lahko je hlebec, lahko štruca. Oblikovan kruh položimo na (ali v mojem primeru: v) pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečete lahko tudi na klasičnem pekaču, tistem, ki pride s pečico.
Sedaj pekač s kruhom potisnemo v pečico, ki jo šele sedaj vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija) in kruh pečemo približno 35 minut (štejemo čas od trenutka ko smo kruh potisnili v ne-ogreto pečico).
Po 35 minutah je kruh pečen, vzamemo ga iz pečice in ga nalahno poškropimo z vodo in ga pustimo v pekaču nekaj minut (5-10), da se malenkost ohladi. Medtem čez poveznemo čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem).
Po nekaj minutah kruh vzamemo iz pekača, odstranimo papir za peko in ga zavijemo v krpo ter pustimo, da se ohladi.
Ohlajenega (ali še malenkost mlačnega) narežemo na rezine in postrežemo.
Ljubitelje domačega kruha vabim, da poskusijo tudi:
- kruh z jogurtom,
- čebulni kruh z jogurtom,
- pirin kruh s kefirjem,
- enostavno pripravljen 100% ržen kruh,
- kruh po Beštrovo,
- polnozrnat pirin kruh brez kvasa,
- polnozrnat pirin kruh s chia semeni.