Kruh s Krasa
Print Friendly, PDF & Email

Ob praznikih radi ponudimo poleg narezka domač kruh. Kras je dežela Terana in zakaj ga ne bi dali tudi v kruh.  Kruh s Krasa je prav to, kruh, katerega testo se zamesi s teranom in ker alkohol med peko izhlapi ni strahu, da bi komu v glavo stopilo 😉

Pripomočki za priravo kruha s Krasa

  • peč
  • pekač in peki papir
  • tehtnica
  • sklede

Sestavine za pripravo kruha s Krasa

  • Kruh s Krasa1kg bele moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 3 žlice soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 žlici olivnega olja
  • 3dl vode
  • 3dl terana
  • 0,5dl mleka

Postopek priprave kruha s Krasa

Najprej moko zmešamo s soljo in oljem in nato zmes razdelimo v dve skledi.

Kruh s Krasa

Nič narobe ni, če naredimo obratno. V kozarec nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in prelijemo z malo segretim mlekom. Mleko ne sme biti prevroče, da ne uniči kvasa. Pustimo, da kvas začne vzhajati, nato ga razdelimo v vsako skledo pol.

Kruh s Krasa

V prvo skledo prilijemo mlačno vodo in zamesimo. V drugo skledo pa postopek ponovimo s teranom, ki naj bo na sobni temperaturi.

Kruh s Krasa

Dobili bomo viojično maso, ki bo kruhu dala pridih Krasa.

Kruh s Krasa

Obe masi pustimo vzhajati, da se podvojita.

Kruh s Krasa

Nato ju razvaljamo, da dobimo podobni obliki.

Kruh s Krasa

Dobljena kosa testa, damo eno na drugo, vseeno je katero je spodaj, če jih malo navlažimo se bolje primejo. Zavijemo ju v štruco.

Kruh s Krasa

Dobimo obliko polža. Zelo lep kruh dobimo tudi, če spletemo kito.

Kruh s Krasa

Še enkrat pustimo vzhajati in pečemo pri 200 ⁰C, uro do uro in pol. S kuhalnico potolčemo po spodnji strani kruha, če zveni votlo, je kruh pečen.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor