Kruh s Krasa
Ob praznikih radi ponudimo poleg narezka domač kruh. Kras je dežela Terana in zakaj ga ne bi dali tudi v kruh. Kruh s Krasa je prav to, kruh, katerega testo se zamesi s teranom in ker alkohol med peko izhlapi ni strahu, da bi komu v glavo stopilo 😉
Pripomočki za priravo kruha s Krasa
- peč
- pekač in peki papir
- tehtnica
- sklede
Sestavine za pripravo kruha s Krasa
- 1kg bele moke
- 1 kocka svežega kvasa
- 3 žlice soli
- 1 žlička sladkorja
- 3 žlici olivnega olja
- 3dl vode
- 3dl terana
- 0,5dl mleka
Postopek priprave kruha s Krasa
Najprej moko zmešamo s soljo in oljem in nato zmes razdelimo v dve skledi.
Nič narobe ni, če naredimo obratno. V kozarec nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in prelijemo z malo segretim mlekom. Mleko ne sme biti prevroče, da ne uniči kvasa. Pustimo, da kvas začne vzhajati, nato ga razdelimo v vsako skledo pol.
V prvo skledo prilijemo mlačno vodo in zamesimo. V drugo skledo pa postopek ponovimo s teranom, ki naj bo na sobni temperaturi.
Dobili bomo viojično maso, ki bo kruhu dala pridih Krasa.
Obe masi pustimo vzhajati, da se podvojita.
Nato ju razvaljamo, da dobimo podobni obliki.
Dobljena kosa testa, damo eno na drugo, vseeno je katero je spodaj, če jih malo navlažimo se bolje primejo. Zavijemo ju v štruco.
Dobimo obliko polža. Zelo lep kruh dobimo tudi, če spletemo kito.
Še enkrat pustimo vzhajati in pečemo pri 200 ⁰C, uro do uro in pol. S kuhalnico potolčemo po spodnji strani kruha, če zveni votlo, je kruh pečen.
Dober tek!