Rahle bige brez gnetenja
Print Friendly, PDF & Email

Rahle bige brez gnetenja so okusen kruh, ki ga, ko je pečen, enostavno odtrgamo od celotnega hlebčka. Sedaj, ko prihajajo hladnejši dnevi, si dneve lahko polepšamo z doma sveže pečenim kruhom, ki odišavi naš dom in tudi pogreje. Pogled na sveže pečene bige je tak, kakor, da bi posvetilo sonce v naš dom. Enostaven recept, zato jih le specite, saj ni težko.

Pripomočki za pripravo rahlih big brez gnetenja:

  • skleda
  • sito ali večje gosto cedilo
  • skledica
  • posodica za merjenje tekočine
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • prtiček ali folija za živila za vzhajanje
  • silikonski čopič
  • ovalni pekač s pokrovom velikosti 35 x 40 cm
  • pečica
  • mrežica za ohlajanje kruha
  • prt

Sestavine za pripravo rahlih big brez gnetenja

Za 1800 g rahlih big:

  • 1 kg pšenične bele moke tip 500
  • 20 g soli
  • 7 g suhega kvasa
  • 800 ml vode
  • 50 ml sončničnega ali repičnega olja

In še:

  • 80 -100 g moke za oblikovanje

Priprava rahlih big brez gnetenja

Zaradi lažje organizacije peke, si najprej pripravimo vse sestavine in pripomočke, ki jih bomo potrebovali pri pripravi rahlih big.

V skledo presejemo moko in ji dodamo sol ter dobro premešamo, potem dodamo še kvas in mlačno vodo.

Vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, pokrijemo s folijo ali prtom in pustimo testo vzhajati na sobni temperaturi eno uro, da naraste volumen na dvojno količino.

Z mokro roko trgamo kose testa, težke približno 90 g, kose testa pomokamo v skledi, v katero smo nasuli nekaj moke.

Kako najlažje stehtati vsak posamezni kos?

Skledico z moko postavimo na tehtnico in sproti spremljamo težo kosov za rahle bige.

Pekač naoljimo, najlažje s pomočjo čopiča in potresemo z  moko. Nato vanj pričnemo nalagati pomokane kose big, najprej ob steno pekača, potem dodajamo kose še v sredino. Ko porabimo vse testo, bige v pekaču premažemo z oljem in vse skupaj pokrijemo s prtom, da vzhaja še 30 minut na sobni temperaturi.

Pekač z bigami postavimo v ogreto ventilatorsko pečico, najprej v pokritem pekačem na 220 °C za 30 minut, nato pekač odkrijemo in pečemo še 25 minut, prav tako na 220 °C , če želimo bolj temno zapečene bige zvišamo temperaturo v ventilatorski pečici na 250 °C in pečemo še 5 minut.

Pečene rahle bige damo hladiti na mrežico, da lahko zrak kroži okrog in se bige enakomerno ohlajajo. Hladne bige zavijemo v prt iz bombaža ali platna in jih uporabljamo po potrebi in želji.

Nasvet
Če smo spekli rahlih big več, kot jih lahko pojemo, priporočam, da jih ohlajene zamrznete v vrečkah za shranjevanje živil, v vrečko priložite listek z napisom, kakšen kruh je v njej in kdaj ste ga spekli.

 

Svež kruh je kakor sonce, ki posije v naših domovih in nam privabi nasmeh. Lučka Glaser

Vabim vas, da si pogledate recepte za najrazličnejši domač kruh, ki ga doma z lahkoto pripravite:

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor