Rahle bige brez gnetenja
Rahle bige brez gnetenja so okusen kruh, ki ga, ko je pečen, enostavno odtrgamo od celotnega hlebčka. Sedaj, ko prihajajo hladnejši dnevi, si dneve lahko polepšamo z doma sveže pečenim kruhom, ki odišavi naš dom in tudi pogreje. Pogled na sveže pečene bige je tak, kakor, da bi posvetilo sonce v naš dom. Enostaven recept, zato jih le specite, saj ni težko.
Pripomočki za pripravo rahlih big brez gnetenja:
- skleda
- sito ali večje gosto cedilo
- skledica
- posodica za merjenje tekočine
- tehtnica
- kuhalnica
- prtiček ali folija za živila za vzhajanje
- silikonski čopič
- ovalni pekač s pokrovom velikosti 35 x 40 cm
- pečica
- mrežica za ohlajanje kruha
- prt
Sestavine za pripravo rahlih big brez gnetenja
Za 1800 g rahlih big:
- 1 kg pšenične bele moke tip 500
- 20 g soli
- 7 g suhega kvasa
- 800 ml vode
- 50 ml sončničnega ali repičnega olja
In še:
- 80 -100 g moke za oblikovanje
Priprava rahlih big brez gnetenja
Zaradi lažje organizacije peke, si najprej pripravimo vse sestavine in pripomočke, ki jih bomo potrebovali pri pripravi rahlih big.
V skledo presejemo moko in ji dodamo sol ter dobro premešamo, potem dodamo še kvas in mlačno vodo.
Vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, pokrijemo s folijo ali prtom in pustimo testo vzhajati na sobni temperaturi eno uro, da naraste volumen na dvojno količino.
Z mokro roko trgamo kose testa, težke približno 90 g, kose testa pomokamo v skledi, v katero smo nasuli nekaj moke.
Skledico z moko postavimo na tehtnico in sproti spremljamo težo kosov za rahle bige.
Pekač naoljimo, najlažje s pomočjo čopiča in potresemo z moko. Nato vanj pričnemo nalagati pomokane kose big, najprej ob steno pekača, potem dodajamo kose še v sredino. Ko porabimo vse testo, bige v pekaču premažemo z oljem in vse skupaj pokrijemo s prtom, da vzhaja še 30 minut na sobni temperaturi.
Pekač z bigami postavimo v ogreto ventilatorsko pečico, najprej v pokritem pekačem na 220 °C za 30 minut, nato pekač odkrijemo in pečemo še 25 minut, prav tako na 220 °C , če želimo bolj temno zapečene bige zvišamo temperaturo v ventilatorski pečici na 250 °C in pečemo še 5 minut.
Pečene rahle bige damo hladiti na mrežico, da lahko zrak kroži okrog in se bige enakomerno ohlajajo. Hladne bige zavijemo v prt iz bombaža ali platna in jih uporabljamo po potrebi in želji.
Svež kruh je kakor sonce, ki posije v naših domovih in nam privabi nasmeh. Lučka Glaser
Vabim vas, da si pogledate recepte za najrazličnejši domač kruh, ki ga doma z lahkoto pripravite:
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.