Zdrav polnozrnati kruh
Vedno, ko berem o belem strupu, kot nekateri imenujejo belo moko, jem kruh kar malo s slabo vestjo. Za take dneve sem si izmislila recept za kruh iz polnozrnate moke, ki je prav tako puhast kot njegove bele različice. Omislila sem si tudi mlinček za mletje pšenice, da jo lahko zmeljem tik pred peko in na ta način še povečam hranilno vrednost kruha. In ko naletim na razpravo o belem strupu zadovoljno in brez slabe vesti ugriznem v kos mojega zdravega kruha.
Kaj potrebujemo za zdrav polnozrnati kruh:
- dva podolgovata in visoka pekača
Sestavine za zdrav polnozrnati kruh:
- 800 g polnozrnate moke
- 180 g jogurta
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 dl toplega mleka
- 3 dl vroče vode
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička sladkorja
- 4 žlice olja (po želji)
- nasekljani orehi (po želji)
Postopek priprave zdravega polnozrnatega kruha:
V plastično posodo vsujemo polnozrnato moko. V moko skopljemo luknjo in vanjo nadrobimo kvas. Kvas posujemo s čajno žličko sladkorja in zalijemo s precej toplim, a ne prevročim mlekom. Pustimo, da kvas vzhaja dokler ne dobimo takšnega kupčka.
Medtem zmešamo vročo vodo z jogurtom in zravnano čajno žličko soli. Po želji dodamo olje in nasekljane orehe. S kuhalnico zmešamo zmes z moko in pustimo na toplem vzhajati kakšno uro. Pripravimo model za peko in ga obložimo s peki papirjem. Za peko uporabljam dva visoka modela za peko mesnih štruc. Obložim ju s peki papirjem, razdelim vzhajano testo v oba pekača in ponovno pustim testo, da vzhaja kakšne pol ure, dokler ne naraste skoraj do roba pekača.
Kruh pečem na programu za peko kruha na 200°C približno 50 minut. Potem ga vzamem iz pečice, zvrnem iz modela, odstranim peki papir in ohladim.
Božanski je z maslom, medom in orehi 🙂