Pirin kruh s sezamovimi semeni
Če se izogibate beli moki je najbolje in najenostavneje doma speči pirin kruh. Ni potrebno čakati na vzhajanje in dodamo mu lahko različna semena po želji. Tukaj je recept za pirin kruh s sezamovimi semeni.
Pirin kruh s sezamovimi semeni – pripomočki:
- globoka posoda
- kuhalnica
- tehtnica
- žlica
- podolgovat model za kruh
- pečica
Pirin kruh s sezamovimi semeni – sestavine:
- 500 g pirine (polnozrnate) moke
- 0, 5 l radenske
- žlička soli
- 2 žlici olivnega olja
- 50 g sezamovih semen + za posip
- pol pecilnega praška
- olje ali maslo za namastitev pekača
Pirin kruh s sezamovimi semeni – postopek:
Pečico prižgemo na 200 °C in pekač namastimo. V posodo dodamo vse suhe sestavine (moka, pecilni, sol in sezamova semena) in s kuhalnico premešamo.
Sedaj dodamo še olje in počasi dolivamo radensko in mešamo.
Testo mora biti nekoliko mokro. Sedaj ga previdno preložimo v pekač – pomagajmo si s kuhalnico.
Na vrhu posujemo še malo sezamovih semen.
Pečemo v dobro ogreti pečici 50 minut. Skorjica bo postala trda, notranjost kruha bo pa ostala mehka. Ali je kruh pečen lahko preverite tako, da z nožem zabodete v sredino – nož mora ostati suh.
Pečen kruh pustite, da se ohladi v modelu, nato ga vzamite ven. Ni potrebno, da se ohladi do konca, saj je topel še najboljši 🙂 Če ga zavijete v kuhinjsko krpo in tako hranite v vrečki, bo zdržal svež kar nekaj dni. Pa dober tek!