Ržen kruh brez vzhajanja
Domač kruh je res najboljši in ni lepšega, ko zadiši po njemu. Doma mi je ostalo še nekaj ržene moke, zato sem iz nje in z dodatkom pirine moke spekla kruh. Kruh je zelo hitro narejen, jaz sem ga zmešala in spekla kar v isti posodi. Namesto kvasa uporabim vinski kamen.
Pripomočki za ržen kruh brez vzhajanja:
- posoda premera 20-24 cm za mešanje in za peko kruha (moja je steklena-naj bo odporna na vročino in primerna za peko), lahko uporabite tudi pekač
- ročni mešalnik z nastavkom za testo
- žlica
- merilna žlička
- tehtnica
- kozica oz. posoda za kuhanje
- pečica
Sestavine za ržen kruh brez vzhajanja:
- 80 g ržene moke
- 160 g pirine moke
- 180 – 190 ml tople mineralne vode
- sol po okusu
- 7 g vinskega kamna ali suhi kvas
- 1 žlica olja za premaz posode
Kako naredimo domač ržen kruh brez vzhajanja:
Najprej prižgem ventilacijsko pečico na 160 °C.
V posodi, moja je steklena in primerna za peko v njej, zmešam vse suhe sestavine. Na štedilniku pogrejem mineralno vodo, ki mora biti topla, a ne vroča, ki jo nato počasi dolijem suhim sestavinam. Priporočam vam, da mineralno vodo dolivate postopoma, jaz sem dala najprej samo 180 ml tople mineralne vode, in jo nato še malo dolila, saj niso vse moke enako suhe oz. mokre.
Vse skupaj zmešam z ročnim mešalnikom z nastavkom za testo.
Ržena moka je kar težka, zato je potrebo mešati kar nekaj časa, da testo postane kompaktno in da se lepo spoji skupaj. Če imate občutek, da je masa presuha, dolijete še ostanek mineralne vode, če je pa testo preveč mokro ga pa lahko še malo posujete z moko. Testo se lahko razlikuje glede na to kakšno moko uporabljate, če je polnozrnata, boste rabili več mineralne vode. Z vlažno žlico in z rokami testo oblikujem v kepo.
Na dno posode nalijem še malo olja in premažem dno posode in kruh je pripravljen, da ga spečem.
Ržen kruh pečem 30 – 40 minut na 160 °C v predhodni ogreti ventilacijski pečici. Ko je pečen, ga še nekaj minut pustim v ugasnjeni pečici.
In kruh je pečen. Počakam, da se ohladi in šele nato ga razrežem.
Ker je domač kruh najboljši. 🙂
Vabim, da poskusite tudi domač pirin kruh s semeni brez gnetenja.
Na kruh pa se seveda odlično podajo namazi. Moji predlogi:
- čokoladni namaz iz datljev in kakava,
- slivova marmelada s stevio,
- namaz iz kozjega sira z drobnjakom,
- marmelada iz črnega ribeza,
- rožičeva namaz z lešniki,
- namaz iz korenja,
- korenčkova – jabolčna marmelada s stevio,
- čičerikin namaz.