Slastni čebulni kruhki s skuto in zelišči
Print Friendly, PDF & Email

Slastni čebulni kruhki s skuto in zelišči so nadvse okusni majhni hlebčki polnega okusa. Všeč bodo ljubiteljem čebule in začimb, ki pa niso preizrazite, ampak nežno poudarijo aromo in okus čebule, ki zaradi praženja postane sladkasta. Pripravimo jih s suhim kvasom, zato je priprava precej krajša in enostavnejša, kot če bi uporabili sveži kvas. Odlični so, če jih jemo kar same, še rahlo tople ali popolnoma ohlajene na sobno temperaturo, seveda pa lahko po želji zraven ponudimo kakšen namaz, zelenjavo, narezek …

Pripomočki za slastne čebulne kruhke s skuto in zelišči:

  • 2 skledi
  • električni mešalnik
  • deska
  • nož
  • ponev
  • pekač (jaz uporabim največjega, 30 x 40 cm, da jih lahko razporedim dovolj narazen, da se med peko ne sprimejo)

Sestavine za slastne čebulne kruhke s skuto in zelišči:

  • 1 jajce
  • 200 g skute
  • 0,5 dl mleka
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 zavitek (15 g) pecilnega praška
  • 150 g navadne bele moke
  • 100 g polnozrnate pšenične ali pirine moke
  • 2 žlički soli
  • 2 žlički sladkorja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 večja čebula (približno 200 g)
  • radodaren ščep suhega origana, bazilike in peteršilja (uporabimo lahko tudi sveža zelišča)
  • 1 žlica maščobe za praženje čebule

Postopek za slastne čebulne kruhke s skuto in zelišči:

Za slastne čebulne kruhke s skuto in zelišči najprej v skledo ubijemo 1 jajce in mu dodamo 200 g skute, 0,5 dl mleka ter 1 žlico olivnega olja. Dobro premešamo, lahko z električnim mešalnikom.

Mešanici s skuto dodamo 150 g navadne bele moke, 100 g polnozrnate pšenične ali pirine moke, zavitek pecilnega praška in zavitek suhega kvasa ter po 2 žlici soli in sladkorja. Na začetku lahko še mešamo z mešalnikom, na koncu pa pregnetemo z rokami, oblikujemo kroglo testa in jo pustimo počivati pol ure.

Slastni čebulni kruhki s skuto in zelišči vsebujejo še eno pomembno sestavino – to je čebula. Medtem ko testo počiva, večjo čebulo (okoli 200 g), na drobno sesekljamo in jo prepražimo na žlici maščobe, da postekleni in začne postajati zlato-rjave barve.

Prepraženo čebulo pustimo, da se rahlo ohladi, nato pa jo damo v skledo in ji primešamo 2 žlici kisle smetane in po en ščep origana, bazilike in peteršilja. Zelišča stremo med prsti, da spustijo več arome, lahko pa uporabimo tudi sveža zelišča, ki jih operemo, osušimo in sesekljamo.

Mešanico s čebulo primešamo k testu, ki ga dobro pregnetemo in oblikujemo približno za dlan (okoli 8 cm) velike kroglice oziroma hlebčke, ki jih pustimo počivati dobre pol ure. Zložimo jih na pekač: sama uporabim velik pekač, da imajo dovolj prostora in se med peko ne sprimejo. Pekača ni potrebno mastiti, naj pa bodo hlebčki rahlo pomokani na spodnji strani, preden jih damo na pekač. Potem jih pečemo 30 minut na 170 °C. Pozorni smo na barvo – slastni čebulni kruhki s skuto in zelišči so pečeni, ko lepo porjavijo.

Uživajte v pripravi teh enostavnih in okusnih kruhkov, ki jih bo hitro zmanjkalo! 🙂

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor