Pirin kruh s kislim testom
Print Friendly, PDF & Email

Pirin kruh s kislim testom je rahel s hrustljavo skorjico, zaradi kislega testa pa je bolj polnega okusa. Priprava testa za pirin kruh s suhim pripravkom za kislo testo je enostavna, le čas za vzhajanje in pečenje potrebujemo.

Naraven pripravek za kislo testo je pripravek za pripravo aromatičnega in rustikalnega kruha s podaljšano svežino. Pripravek kupimo v trgovini in si hitreje pripravimo kislo testo za pečenje kruha, ki pa mu moramo dodali še svež kvas za vzhajanje. Kislo testo brez kvasa je neaktivno za vzhajanje, vpliva pa na aromo, okus, intenzivnost barve skorje, kruh je dalj časa svež in ima boljšo prehransko vrednost.

Pripomočki za pirin kruh s kislim testom:

  • kuhinjski pult ali miza
  • večja skleda za mešanje in vzhajanje testa
  • skledica
  • sito za moko
  • metlica za stepanje
  • tehtnica
  • kozica za segrevanje tekočin
  • posodica za merjenje tekočine
  • kuhalnica
  • litoželezen lonec s pokrovko, mere 37 x 18,5 x 23  (Š x V x G), 4000 ml – uporabimo lahko tudi drugo vrsto lonca s pokrovko, ki je primeren za pečico, aluminijasta folija pa ni primerna za pečenje kruha po tem postopku
  • podstavek za ohlajanje kruha
  • ventilacijska pečica
  • nož
  • silikonski čopič
  • prt
  • vrečke za shranjevanje živil (po potrebi)
  • zamrzovalnik (po potrebi)

Sestavine za pirin kruh s kislim testom:

  • 1 kg pirine moke
  • 600 ml vode
  • 1 zavitek (30 g) pripravka za kislo testo
  • 1 kocka (42 g) svežega kvasa
  • 10 g kristalnega sladkorja
  • 20 g soli
  • 2 žlici sončničnega olja

Postopek za pirin kruh s kislim testom:

Najprej si vse sestavine pripravimo na kuhinjski pult ali mizo, da vidimo, ali imamo vse sestavine doma in lahko pričnemo s pripravo testa za pirin kruh s kislim testom.

Pirino moko najprej presejemo v skledo, dve žlici moke spravimo v skledico za poznejšo uporabo, ko bomo testo gnetli po vzhajanju, dodamo sol in premešamo, da se sol porazdeli med moko. Nato v moko naredimo vdolbino in vanjo zlijemo vodo, ogreto na 30 °C. V vodo dodamo sladkor in s prsti zdrobimo kocko svežega kvasa ter dodamo še pripravek za kislo testo. Vse sestavine s kuhalnico dobro zmešamo, da se testo dobro vgnete.

Vgneteno testo pokrijemo s prtom in pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja – da se volumen podvoji – približno 60 minut. Testo najhitreje vzhaja na 30 °C, če imamo mrzel prostor, testo vzhaja počasneje, zato si lahko pomagamo tako, da testo vzhajamo v pečici ogreti na 30 °C.

Ko testo vzhaja, pripravimo pult, da je čist in ga posipamo z moko. Vzhajano testo damo na pult in ga dobro pregnetemo, testo razdelimo na štiri enake dele in tudi vsak del pregnetemo, da dobimo enake hlebčke.

Notranjost lonca premažemo z oljem. Vsak hlebček dvakrat zarežemo in damo v lonec, testo ponovno pokrijemo in pustimo vzhajati, da testo podvoji volumen, ponovno okrog 60 minut. Ventilacijsko pečico segrejemo na 240 °C in vanjo vstavimo lonec, ki je pokrit s pokrovko. Pirin kruh s kislim testom pečemo 30 minut, potem temperaturo znižamo na 180 °C, lonec odkrijemo in kruh pečemo še 30 minut. Če želimo bolj zapečeno skorjico kruha, temperaturo povečamo na 200 °C in opazujemo, da bo pirin kruh s kislim testom ravno prav zapečen. Na kuhinjski pult ali mizo pripravimo podstavek za ohlajanje kruha, ki je dodan vsaki pečici, in damo kruh hladiti na podstavek tako, da ga obrnemo iz lonca in po želji pravilno obrnemo.

Sveže pečen ohlajen kruh shranimo v zavit prt za takojšnjo uporabo, za naslednje dni pa je kruh najbolj priporočljivo narezati na kose za enodnevno uporabo in spraviti v vrečke ali plastične posode, ki se hermetično zaprejo, in hitro zamrzniti. Presenečeni boste, da kruh ostane, ko ga odmrznemo, dišeč in mehak.

Izbiram različne moke in postopke za pripravo doma pečenega kruha. Lučka Glaser

Zraven kruha lahko jeste solate, omake, enolončnice, namaze … za vsakogar nekaj:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor