Slaniki
Print Friendly, PDF & Email

Slaniki so zelo okusna vrsta slastnega kruha. Zelo mehki in popolni za grizljanje. Pripravite si jih sami, preprosto je, kot bi pekli navaden kruh. 😉

slaniki-11

Slaniki – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • skleda 2x
  • žlica
  • pekač
  • skodelica
  • vilica
  • papir za peko
  • prosojna folija
  • valjar
  • čopič
  • kuhinjska vrečka za enkratno uporabo

Slaniki – sestavine:

Testo:

  • 600 g gladke bele moke
  • pol kocke svežega kvasa (cca. 20 g)
  • 0,5 dl vode + 2 žlički sladkorja za vzhajanje kvasa
  • 2 dl mleka
  • 50 g stopljenega masla
  • 1 dl vode
  • 1 žlica kisle smetane
  • 2 žlički soli

Preliv:

  • 3 žličke moke
  • 1 žlička soli
  • žlica do dve vode

 

  • Voda za premazovanje, olje za premaz, moka za valjanje.

Slaniki – postopek:

V skledo nadrobimo svež kvas, čezenj prelijemo pol dl vode in dodamo sladkor. Premešamo in pustimo, da kvas vzhaja, 10 minut.

slaniki

Ko je kvas vzhajal, v drugi skledi skupaj zmešamo moko in sol, ki jo nato stresemo čez kvas.

slaniki-1

V skledo dodamo še maslo, mleko, kislo smetano in vodo. Vse skupaj zamesimo v gladko testo. Testo mora biti zelo mehko, ampak se ne sme lepiti na prste. Če imate občutek, da se vam lepi na prste, mu dodajte malo moke. Testo denemo nazaj v skledo, skledo prekrijemo s prosojno folijo in ga pustimo da vzhaja 25 minut.

slaniki-2

Po 25-ih minutah, ga še enkrat na hitro pregnetemo in ga pustimo počivati, še 15 minut. Med tem prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180°C.

slaniki-3

Testo razdelimo na 8 približno enakih delov.

slaniki-4

Na pomokani površini, vsakega posebej razvaljamo. Valjamo samo v eno smer, da dobimo podolgovat kos testa. Testo naj bo razvaljano, na približno toliko dolgo, kot je dolg vaš pekač.

slaniki-5

Testo rahlo premažemo z vodo in ga zavijemo v tanko štručko oz. slanik.

slaniki-6

Slanike polagamo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. Ko smo zavili vse slanike, jih premažemo z oljem, ter pekač postavimo v pečico.

slaniki-7

Pečemo jih 18 minut, oz. do rahlo zlato-rumene barve. Med tem, ko se slaniki pečejo, pripravimo slan preliv. V skodelici ali skledici, zmešamo sol, moko in vodo. Preliv naj bo nekoliko bolj gost, kot, če bi npr. delali maso za palačinke. Preliv lahko prelivamo s pomočjo vilice ali žlice, ali pa ga napolnimo v kuhinjsko vrečko, ki ji odrežemo konico in slanike prebrizgamo.

slaniki-8

Po pretečenem času, pekač vzamemo iz pečice in slanike prelijemo oz. prebrizgamo s slanim prelivom.

slaniki-9

Pekač postavimo nazaj v pečico in slanike pečemo še 10 – 12 minut, pri enaki temperaturi.

slaniki-10

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 52 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor