Slaniki
Slaniki so zelo okusna vrsta slastnega kruha. Zelo mehki in popolni za grizljanje. Pripravite si jih sami, preprosto je, kot bi pekli navaden kruh. 😉
Slaniki – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
- skleda 2x
- žlica
- pekač
- skodelica
- vilica
- papir za peko
- prosojna folija
- valjar
- čopič
- kuhinjska vrečka za enkratno uporabo
Slaniki – sestavine:
Testo:
- 600 g gladke bele moke
- pol kocke svežega kvasa (cca. 20 g)
- 0,5 dl vode + 2 žlički sladkorja za vzhajanje kvasa
- 2 dl mleka
- 50 g stopljenega masla
- 1 dl vode
- 1 žlica kisle smetane
- 2 žlički soli
Preliv:
- 3 žličke moke
- 1 žlička soli
- žlica do dve vode
- Voda za premazovanje, olje za premaz, moka za valjanje.
Slaniki – postopek:
V skledo nadrobimo svež kvas, čezenj prelijemo pol dl vode in dodamo sladkor. Premešamo in pustimo, da kvas vzhaja, 10 minut.
Ko je kvas vzhajal, v drugi skledi skupaj zmešamo moko in sol, ki jo nato stresemo čez kvas.
V skledo dodamo še maslo, mleko, kislo smetano in vodo. Vse skupaj zamesimo v gladko testo. Testo mora biti zelo mehko, ampak se ne sme lepiti na prste. Če imate občutek, da se vam lepi na prste, mu dodajte malo moke. Testo denemo nazaj v skledo, skledo prekrijemo s prosojno folijo in ga pustimo da vzhaja 25 minut.
Po 25-ih minutah, ga še enkrat na hitro pregnetemo in ga pustimo počivati, še 15 minut. Med tem prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180°C.
Testo razdelimo na 8 približno enakih delov.
Na pomokani površini, vsakega posebej razvaljamo. Valjamo samo v eno smer, da dobimo podolgovat kos testa. Testo naj bo razvaljano, na približno toliko dolgo, kot je dolg vaš pekač.
Testo rahlo premažemo z vodo in ga zavijemo v tanko štručko oz. slanik.
Slanike polagamo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. Ko smo zavili vse slanike, jih premažemo z oljem, ter pekač postavimo v pečico.
Pečemo jih 18 minut, oz. do rahlo zlato-rumene barve. Med tem, ko se slaniki pečejo, pripravimo slan preliv. V skodelici ali skledici, zmešamo sol, moko in vodo. Preliv naj bo nekoliko bolj gost, kot, če bi npr. delali maso za palačinke. Preliv lahko prelivamo s pomočjo vilice ali žlice, ali pa ga napolnimo v kuhinjsko vrečko, ki ji odrežemo konico in slanike prebrizgamo.
Po pretečenem času, pekač vzamemo iz pečice in slanike prelijemo oz. prebrizgamo s slanim prelivom.
Pekač postavimo nazaj v pečico in slanike pečemo še 10 – 12 minut, pri enaki temperaturi.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah