Polnozrnat pirin kruh brez kvasa in vzhajanja
Print Friendly, PDF & Email

Bolj enostavno skorajda ne gre. Odmeriš sestavine, jih premešaš, daš testo v pekač, vse skupaj potisneš v pečico in … polnozrnat pirin kruh brez kvasa in vzhajanja je že pečen in pripravljen. Njegova skorjica je lepo hrustljava, notranjost pa mehka in rahla. Vsekakor je to recept, ki si ga je vredno zapomniti za dni, ko se nam mudi. Ali pa kar tako, saj je polnozrnat pirin kruh brez kvasa in vzhajanja res odličen.

Pripomočki za pirin kruh brez kvasa

  • skleda za pripravo testa
  • pekač velikosti 28*13 cm
  • papir pa peko (lahko tudi maslo ali olje za mazanje pekača)
  • žlica ali silikonska lopatka
  • žlička
  • tehtnica
  • električni mešalnik z gnetilkami
  • pečica

Sestavine za pirin kruh brez kvasa

Za cca. 1 kg polnozrnatega pirinega kruha brez kvasa in vzhajanja

  • 500 g polnozrnate pirine moke
  • 1 zavojček vinskega kamna (17 g; za 500 g moke)
  • 500 ml naravne mineralne vode z mehurčki
  • 1-2 čajni žlički soli (oz. po okusu)
  • 3 jedilne žlice poljubnih semen za kruh (lahko tudi izpustite)

Priprava pirinega kruha brez kvasa in vzhajanja

Priprava je res enostavna. V skledo, v kateri bomo pripravili testo, odmerimo 500 g polnozrnate pirine moke, ki ji dodamo: sol, poljubna semena za kruh (jaz sem tokrat uporabila sončnična semena; lahko pa tudi lan, sezam, chia semena, konopljina semena, bučna semena, …) in vinski kamen. Vse sestavine premešamo.

Sedaj med stalnim mešanjem dolivamo naravno mineralno vodo. Dobro premešamo, da v testu ni morebitnih grudic moke. A dolgotrajnejše mešanje ni potrebno, samo toliko, da se vse sestavine lepo združijo.

Dobimo nekoliko bolj redko testo, kar je prav. A kljub temu, da je testo redkejše, se opazi, da je pravzaprav ‘rahlo’.

Preostane nam le še, da testo ‘prelijemo’ v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko (ali pa namazali z oljem ali maslom). Testo enakomerno porazdelimo po pekaču.

Pekač s pirinim polnozrnatim kruhom brez kvasa in vzhajanja damo v pečico, ki jo šele sedaj vklopimo in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (klasična peka) in kruh pečemo 40-45 minut.

Ko je pirin kruh pečen, pekač vzamemo iz pečice in kruh pustimo v njem nekaj minutk (cca. 5 minut), nato pa kruh vzamemo iz pekača in mu odstranimo papir za peko, ter kruh zavijemo v čisto kuhinjsko krpo, ki pa naj ne bo oprana z mehčalcem) in pustimo, da se kruh ohladi, nato pa ga narežemo in postrežemo.

Naj vam tekne!

Ljubitelje domačega kruha vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.1]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor