Štorovke ali mraznice v kisu
Štorovke ali mraznice v kisu so zelo priljubljena delikatesa, ki jo lahko postrežemo ob narezkih, obloženih kruhkih, ob mesnih jedeh, narezkih iz sira, ob solatah ali samostojno. Če naberemo štorovke, moramo pogledati, da niso prestare, mlade so najboljše za vlaganje v kisu, še boljše pa čisto majhne, ki so še zaprte. Mlade prepoznamo po tem, da so spodaj lističi svetli in beti ravno tako.
Pripomočki za nabiranje in vlaganje štorovk ali mraznic v kisu:
- pletena košara
- nož
- delovna površina
- lonec s pokrovko
- tehtnica
- žlica
- cedilo
- merica za tekočino
- lij
- zajemalka
- kozarčki za vlaganje
- pokrovčki za kozarce
- prtički iz blaga ali odeja
- nalepke
- pisalo
- štedilnik
Sestavine za vlaganje štorovk ali mraznic v kisu
Količina štorovk je odvisna od gobarske sreče, zato temu primerno prilagodite količino sestavin.
- štorovke, mlade
- soljena voda za prvo kuhanje
- kis za vlaganje v razmerju 1 : 3 (1 del kisa in 3 dele vode)
- sol po okusu
Postopek nabiranja in vlaganja štorovk ali mraznic v kisu:
Naberemo mlade in trde štorovke. Najbolje, da jih na rastišču lepo odrežemo pri betih in naložimo v košaro. Doma štorovke najprej naložimo na delovno površino, jih preberemo in odstranimo liste, iglice, zemljo in druge nečistoče. Odrežemo umazane peclje ali umazanijo očistimo. Potem štorovke naložimo v večjo količino vode, jih premešamo in hitro poberemo iz vode na cedilo. Štorovk ne namakamo, ampak samo hitro pobiramo iz vode. To ponavljamo tako dolgo, da so štorovke čiste. To pa ugotovimo tako, da je voda čista, ko smo pobrali štorovke iz vode.
Na štedilnik pristavimo lonec z vodo in ga pokrijemo z pokrovko, da voda hitreje zavre in para ne uhaja po prostoru. Ko voda zavre, jo posolimo in dodamo očiščene štorovke, počakamo, da ponovno zavrejo in pustimo vreti 5 minut. Med vrenjem štorovk pobiramo peno iz lonca in jo zavržemo.
Ko so štorovke kuhane v slani vodi, jih stresemo na cedilo, da odteče voda od kuhanja. V lonec pa pripravimo vodo s kisom v razmerju 1 :3 (en del kisa in tri dele vode), ko zavre, posolimo in stresemo štorovke v tekočino s kisom in ponovno naj vre 5 minut, med kuhanjem štorovke večkrat premešamo.
Predhodno smo pripravili čiste kozarčke in pokrovčke, kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini med polnjenjem (drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln) in kozarček nam ne bo počil.
Štorovke z kisom pričnemo še vroče nalagati v kozarčke za vlaganje. Vsak kozarček hitro zapremo, da se tekočina in štorovke ne ohladijo preveč in položimo na pokrovček za 4 – 5 minut, da vroča tekočina še dodatno razkuži pokrovčke. Ko vložimo vse štorovke in zapremo pokrovčke, kozarčke obrnemo nazaj v pravilen položaj, da je pokrovček na vrhu in jih pokrijemo s prtički ali odejo, da se shranek iz štorovk počasi ohlaja. Pustimo ohlajati najmanj 24 ur. Naslednji dan pa pripravimo nalepke s podatkom shranka in jih prilepimo na kozarčke.
Priporočam ogled: lisičke vložene v kisu.
Želim vam veliko gobarske sreče in gozdnih dobrot za domače shranke. Lučka Glaser.