Rženi kruh s semeni
Print Friendly, PDF & Email

Kruh je običajno osnova zajtrka, preprosta priloga ali pa hitra malica. Rženi kruh s semeni je okusen domači kruh, ki je hitro pripravljen, zaradi dodatka semen in jogurta pa je še posebej bogat. Odličen je z dodatkom sladkih ali slanih namazov, ob domačem narezku ali kot osnova sendviča.

Rženi kruh s semeni – pripomočki:

  • skleda ali mešalnik za gnetenje
  • merilni valj oziroma posoda z merico za tekočino
  • manjša skledica
  • žlica
  • žlička
  • nož in deska za rezanje
  • pekač (28 x 13 cm)
  • kuhinjska krpa (oprana brez mehčalca)

Rženi kruh s semeni – sestavine:

  • 600 g ržene moke (tip 1250)
  • 400 g krušne moke (tip 850)
  • 42 g svežega kvasa (1 kocka)
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 3 žlice mleka
  • 180 g jogurta (najboljši je polnomasten)
  • 2 žlici bučnic
  • 1 žlica lanenih semen
  • 2 žlici sončničnih semen
  • 400 ml vode
  • 3 ravne čajne žličke soli

Rženi kruh s semeni – postopek:

V skledo nasujemo obe vrsti moke in premešamo. V manjšo skledico nalijemo ogreto, a ne vroče mleko, dodamo sladkor in nadrobimo kvas.

Po nekaj minutah se začne kvas prebujati. Takrat naredimo v moko jamico, vanjo prelijemo mleko s kvasom in zagrebemo z moko. Maso pustimo, da počiva pol ure.

Vmes nasekljamo večja semena in jih vsujemo na moko, lanena semena pa dodamo kar cela.

Nato postopoma dodamo k masi še ostale sestavine. Najprej prilijemo jogurt, nato solimo po delu, kjer ni kvasa, da ga sol ne ubije in med gnetenjem prilivamo še vodo. Gnetemo lahko z mešalnikom ali roko. Vodo dodajamo postopoma, da ne dobimo preveč tekočega testa, a biti mora še vseeno mehko. Količina potrebne tekočine je namreč odvisna od moke, ki je lahko vsakič za odtenek drugačnejša kot prejšnjič.

Dobljeno testo vzamemo iz posode, ga z rokami oblikujemo in položimo v pekač, ki ga ni potrebno nič mastiti.

Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati. Kruh običajno vzhaja dobro uro, je pa čas odvisen tudi od temperature prostora. Ko testo za kruh naraste malo preko roba pekača, je čas za pečenje. Pred peko ga rahlo navlažimo z mokrimi rokami. Pečemo 60 minut, pri 180 °C v navadni pečici, oziroma pri 160 °C v ventilacijski.

Ko je kruh pečen, ga zvrnemo iz pekača in pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo. Tako pokritega pustimo, da se počasi ohladi.

Ker je ta kruh brez raznih dodatkov, ki podaljšujejo rok uporabnosti, bo splesnel hitreje, kot kupljen. Če veste, da ga ne boste uspeli porabiti v nekaj dneh, ga še svežega, a ohlajenega, shranite v zamrzovalnik.

Rženi kruh s semeni bo okusen kot priloga, še posebej pa se mu podajo razni sladki namazi, kot na primer domače marmelade:

Če pa se vam bo vseeno primerilo, da boste imeli kakšen kos kruha odveč, ga nikar ne zavrzite. Predelajte ga v katero izmed okusnih jedi, ki jih najdete v prispevku z idejami Kako porabiti star kruh.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor