Enostavna polž pogača
Print Friendly, PDF & Email

Enostavna polž pogača je kruh bogatejšega okusa, ki je pripravljen na malo drugačen način. Posip pogači doda poseben okus in ga lahko izberemo po lastni izbiri. Jaz polž pogačo ponavadi posujem s sezamom, odlična pa je tudi z makovimi zrnci, lanenimi semeni, sončničnimi semeni …

Pogače ne razrežem z nožem, temveč jo kar trgamo oz. “odvijamo” po delih. Odlična je in zagotovo je ne boste spekli samo enkrat, še posebej, ker je njena priprava zelo enostavna, izgled pa vabljiv.

enostavna polž pogača

Enostavna polž pogača – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za mesenje
  • posodica za vzhajanje
  • valjar
  • podlaga za valjanje
  • pekač v velikosti pečice
  • pečica
  • papir za peko
  • nož
  • majhna čajna žlička

Enostavna polž pogača – sestavine:

  • 500 g bele mehke moke
  • 45 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mleka (za kvas)
  • 2 žlički sladkorja
  • 1,5 žličke soli (po okusu)
  • 0,4 dl olja
  • 40 g zmehčanega masla
  • 50 g kisle smetane
  • 1 dl mleka

Za premaz in posip:

  • 1 drobno jajce
  • 50 g semen sezama (ali semen po izbiri)

Enostavna polž pogača – postopek

Najprej segrejemo mleko (1,5 dl) do mlačnega, vanj nadrobimo kvas in dodamo sladkor, premešamo ter pustimo, da kvasec naraste. Nato skupaj s preostalimi sestavinami, ki jih odmerimo v večjo posodo zamesimo testo.

enostavna polž pogača

Posodo postavimo na toplo (jaz jo dam v mlačno pečico, katero predhodno segrejem in izklopim) in pustimo testo vzhajati približno 30 minut oz. tako dolgo, da naraste.

enostavna polž pogača

Ko je testo vzhajalo, ga razrežemo na osem enakih delov.

enostavna polž pogača

Iz kosov testa oblikujemo hlebčke.

enostavna polž pogača

Vsak hlebček razvaljamo v krog in kroge polagamo tako, da se robovi delno prekrivajo.

enostavna polž pogača

Kroge, zložene v vrsto, narahlo povaljamo, da se sprimejo.

enostavna polž pogača

Trak testa, ki smo ga dobili, po dolžini zvijemo od enega roba do drugega.

enostavna polž pogača

Testo smo tako zvili in dobili rolico.

enostavna polž pogača

Rolico testa pričnemo zvijati na enem koncu in ga zvijemo do konca v obliko polža.

enostavna polž pogača

Tako narejeno pogačo prestavimo v pekač obložen s papirjem za peko, premažemo s stepenim jajcem in po želji posujemo s semeni.

enostavna polž pogača

Pekač s pogačo ponovno postavimo na toplo in pustimo vzhajati še približno 20 do 30 minut, da lepo naraste in se napihne.

enostavna polž pogača

Po vzhajanju, pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180°C in pri tej temperaturi pečemo od 40 do 50 minut oz. tako dolgo, da se površina pogače lepo obarva. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo nekaj časa, da se ohladi.

enostavna polž pogača

Pri nas doma se nikoli ne ohladi popolnoma, saj je najboljša še malo mlačna. Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor