Enostavna polž pogača
Enostavna polž pogača je kruh bogatejšega okusa, ki je pripravljen na malo drugačen način. Posip pogači doda poseben okus in ga lahko izberemo po lastni izbiri. Jaz polž pogačo ponavadi posujem s sezamom, odlična pa je tudi z makovimi zrnci, lanenimi semeni, sončničnimi semeni …
Pogače ne razrežem z nožem, temveč jo kar trgamo oz. “odvijamo” po delih. Odlična je in zagotovo je ne boste spekli samo enkrat, še posebej, ker je njena priprava zelo enostavna, izgled pa vabljiv.
Enostavna polž pogača – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za mesenje
- posodica za vzhajanje
- valjar
- podlaga za valjanje
- pekač v velikosti pečice
- pečica
- papir za peko
- nož
- majhna čajna žlička
Enostavna polž pogača – sestavine:
- 500 g bele mehke moke
- 45 g svežega kvasa
- 1,5 dl mleka (za kvas)
- 2 žlički sladkorja
- 1,5 žličke soli (po okusu)
- 0,4 dl olja
- 40 g zmehčanega masla
- 50 g kisle smetane
- 1 dl mleka
Za premaz in posip:
- 1 drobno jajce
- 50 g semen sezama (ali semen po izbiri)
Enostavna polž pogača – postopek
Najprej segrejemo mleko (1,5 dl) do mlačnega, vanj nadrobimo kvas in dodamo sladkor, premešamo ter pustimo, da kvasec naraste. Nato skupaj s preostalimi sestavinami, ki jih odmerimo v večjo posodo zamesimo testo.
Posodo postavimo na toplo (jaz jo dam v mlačno pečico, katero predhodno segrejem in izklopim) in pustimo testo vzhajati približno 30 minut oz. tako dolgo, da naraste.
Ko je testo vzhajalo, ga razrežemo na osem enakih delov.
Iz kosov testa oblikujemo hlebčke.
Vsak hlebček razvaljamo v krog in kroge polagamo tako, da se robovi delno prekrivajo.
Kroge, zložene v vrsto, narahlo povaljamo, da se sprimejo.
Trak testa, ki smo ga dobili, po dolžini zvijemo od enega roba do drugega.
Testo smo tako zvili in dobili rolico.
Rolico testa pričnemo zvijati na enem koncu in ga zvijemo do konca v obliko polža.
Tako narejeno pogačo prestavimo v pekač obložen s papirjem za peko, premažemo s stepenim jajcem in po želji posujemo s semeni.
Pekač s pogačo ponovno postavimo na toplo in pustimo vzhajati še približno 20 do 30 minut, da lepo naraste in se napihne.
Po vzhajanju, pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180°C in pri tej temperaturi pečemo od 40 do 50 minut oz. tako dolgo, da se površina pogače lepo obarva. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo nekaj časa, da se ohladi.
Pri nas doma se nikoli ne ohladi popolnoma, saj je najboljša še malo mlačna. Pa dober tek!